Home»АНАЛИЗИ»Анатомията на един европейски член на ИДИЛ: Детство, прекарано в сиропиталища и затвори

Анатомията на един европейски член на ИДИЛ: Детство, прекарано в сиропиталища и затвори

Тази седмица срещу Мехди Немуш ще започне съдебен процес в Белгия. Той стана обект на солиден интерес, защото след като е воювал на страната на ИДИЛ в Сирия, той се връща в родината си Франция и е първият европеец, който организира атентат.

Като се погледне трудната му житейска история, се вижда, че пътят на Немуш към ИДИЛ е трасиран не в Близкия Изток, а във френските затвори.

Немуш, който ще бъде съден за убийството на четирима души по време на въоръженото нападение срещу Еврейския музей в Брюксел през 2014 г., от друга страна, ще бъде изправен пред съда и заради задържането на четирима французи, които ИДИЛ взима за заложници в Алепо през 2013 г.

33-годишният Немуш е типичен пример за радикализирането на младите мюсюлмани, което буди сериозно безпокойство в Европа. Друг източник на безпокойство и тревога в Белгия и Франция е фактът, че след ликвидирането на ИДИЛ в Сирия европейските младежи, които се сражавали на страната на терористичната организация сега се връщат гневни по домовете си.

Историята на радикализирането на Немуш започва преди ИДИЛ. Податки за неговото минало се откриват при още разследването на атентата срещу Еврейския музей през 2014 г.

„Гневен и проблемен младеж“

Мехди Немуш е роден на 17 април 1985 г., в град Рубе, Северна Франция. Той почти не познава семейството си, което е с алжирски корени. Баща му е напуснал семейството, а държавните институции преценили, че майка му не е в състояние да се грижи за него. По тази причина той е даден в приемно семейство, когато е на три месеца. До шестнайсетгодишна възраст той е част от това семейство. Но през цялото това време той преживява труден процес между поправителните домове, парижките сиропиталища и семейството на дядо и баба си. Документите, с които АФП разполага, той е охарактеризиран от приемното му семейство като „гневен“ младеж, който може да има както „много добро“, така и „много лошо“ поведение. Първото си провинение Мехди извършва на 13 години, а второто – на шестнайсет, когато извършва обир с въздушна пушка и лежи три седмици в затвор за непълнолетни.

С времето списъкът с престъпленията на Немуш набъбва. След като попада за втори път в затвора, той къса връзките с дядо си и баба си.

През 2007 г. той вече е на 22 години и има диплома за електротехник. Така поема по пътя на живота. Новите житейски условия в южния френски град Прованс също не са добри за него.

Думите „колко жалко“, изречени от адвокатката му Сулифа Бадауи след атентата срещу музея, нправиха впечатление. Според адвокатката усилията на компетентните органи относно интегрирането на Немуш в обществото са били „недостатъчни“. „Те не знаеха какво да правят с един умен и пъргав млад мъж, който искаше да бъде нормален френски гражданин и да се спаси от битността, която водеше.“, заяви адвокатката.

„Принципен и склонен към насилие“

От декември 2007 г., до декември 2012 г. Немуш е зад решетките. Смята се, че през тези пет години той се е радикализирал. В затвора е известен като „привърженик на крайните действия, който пропагандира религията“. Той говори за това, че през 1995 г. „мюсюлманите в Босна са изклани“, говори за джихад, и призовава затворниците към общо практикуване на богослуженията.
Това е поводът, който го събира с известната като „Групировката от Рубе“ организация, която за кратко се бие в Босна и организира грабежи за издръжката на Ал Кайда.

Когато го вижда през 2012 г., баба му не може да го познае. Оставил е дълга брада и всеки ден изпълнява богослужения.

Дните в Сирия

Не са известни много сведения за дейността му в Сирия. Но четиримата французи, които бяха взети за заложници от ИДИЛ през 2013 г. подчертават, че Немуш ги е задържал, че е принципен и склонен към насилие.

Друг важен детайл е фактът, че Немуш не крие възхищението си към Мухаммед Мерах, който през 2013 г. причинява смъртта на трима еврейски деца, един учител и трима войници във Франция.

След нападение с оръжие Немуш беше заловен в Марсилия и изпратен в Белгия. Терористът, който ще бъде съден с искане на доживотна присъда, после отново ще бъде изправен пред френското правосъдие.

По време на задържането му неговите адвокати го описват като човек, който притежава „желязна воля“.

„Той ме поздравява спокойно и с топлина, сякаш не се намира в затвора. Сякаш не се намира сред стените.“, заявява адвокатът му Франсис Вюймин. Източник: „Евронюз“

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.