Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Българската държава ще ремонтира джамията в Разград

Българската държава ще ремонтира джамията в Разград

„Държавата ще ремонтира джамията в Разград, която е паметник на културата и архитектурата“, съобщи външният министър Екатерина Захариева, цитирана от dnevnik.bg. Темата е била поставена пред българската делегация в Истанбул вчера за откриването на реставрираната от Турция Желязна църква. Турската държава финансира ремонта с 3,5 млн. евро.

Захариева беше попитана какво е поискала турската страна взамяна. Тя припомни, че с финансиране от държавата са реставрирани джамиите в Пловдив и Стара Загора, ремонтира се и софийската. „Религиозните паметници трябва да се пазят“, каза Захариева, призова към толерантност и избягване на езика на омразата.

Джамията „Ибрахим паша“ в Разград започва да се строи през 1530 г. , а е готова в началото на 17 в. при управлението на султан Ахмет Първи. През последния половин век джамията не е ремонтирана, а преди три години стана обект на вандалско посегателство от самозвани „реставратори“.

Аварийно-спасителни дейности

Припомняме, че на 4 януари започнаха аварийно-спасителните работи по покривната конструкция на джамията „Ибрахим паша“ в Разград, която е паметник на културата. Те се извършват с отпуснати от Дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет 20 000 лева, по искане на Районно мюфтийство-Разград, придружено от писмо за подкрепа на областния управител на Разград.

С ремонтните дейности е ангажирана търговищка фирма. Ще бъдат поставена поцинкована ламарина с изолационна лента по краищата на четирите по-ниски минарета, по купола и по скатовете, както и ще бъдат подменени изгнилите дъски под тях.

Целта на ремонта е да се спрат течовете от покрива и да се предпази сградата от сериозни увреждания вследствие на тежките зимни условия в Лудогорието.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.