Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Борисов: България е един от най-лоялните и силни членове на НАТО

Борисов: България е един от най-лоялните и силни членове на НАТО

България е един от най-силните и лоялни членове на НАТО, каза министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет, след като разговаря на четири очи с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Премиерът Борисов цитира данни, предоставени от Министерството на отбраната, за участието на България в НАТО през последните две години.

„В мисията на НАТО в Косово са преминали 1100 военнослужещи и полицаи, в момента има 22 души там. И от 2019 г. рота от 140 души от Силите за оперативен резерв – 6 млн. лв. са ни разходите. Мисиите в Афганистан от 2003 г. – 158 души имаме в момента, 10 500 военнослужещи са минали досега през мисиите, 500 млн. лв. са били разходите. През 2017 г. сме участвали в общо 17 учения на НАТО, а през 2018 г. – в 10 учения“, посочи Борисов. Той добави, че през 2017 г. 320 американски военни са били на учение в България, а през 2018 г. – 830 души. „Военноморските сили – през 2017 г. – 5 учения, 3000 военни. През 2018 г. – 4 учения, 1800 военни.

Военновъздушните сили – 2017 г., 8 учения, 62 самолета, 5500 военни. През 2018 г. ВВС са участвали в 7 учения с 4500 военни, 52 самолета и 2 вертолета, добави премиерът. „Това са малка част от данните, които дават представа за приноса на България в НАТО“, посочи Бойко Борисов.
Премиерът изтъкна, че генералният секретар на НАТО е в България по негова покана, която я е била отправена много отдавана и преди да знае за посещението на руския премиер Медведев в България, което ще бъде идния понеделник. Борисов заяви, че с Йенс Столтенберг не са разговаряли за енергийни теми и проекти. По думите му диалог с Русия се търси, но в същото време трябва да сме „максимално силни, за да сме равностойни“.

По въпроса за участието на военни сили на НАТО в Черно море премиерът Борисов заяви, че той винаги е бил против подобно участие, освен в случаите на военни учения, които се водят там.

Според него тези учения дори трябва да се водят все по-често и по-мащабно. Той обаче бе категоричен, че България е от страните, в които има развит туризъм, даващ 10-12 процента от брутния вътрешен продукт на страната ни. Поради тази причина не е изгодно за България да минават военни кораби и катери около българските пристанища. „Затова ние с ген. секретар се обединихме около идеята максимално да използваме силата на дипломацията, взаимните си връзки и възможности, за да не влезнем във военна надпревара във въоръжението“, допълни Борисов.

Българският премиер изтъкна, че България един от най-лоялните членове на НАТО. „Не само, че България не е троянският кон на Русия в НАТО, точно обратното – България е сред най-дисциплинираните и лоялни членове на НАТО“, добави Борисов. Според това той смята, че модернизацията българската армия ще изведе страната ни на съвсем друго ниво в НАТО.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.