Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Британският парламент поема контрола върху Брекзит

Британският парламент поема контрола върху Брекзит

Безпрецедентен вот в британския парламент, оттегляне на трима министри и обещание за оставка на Тереза Мей.

Британските депутати гласуваха в понеделник за получаване на по-голяма роля по Брекзит, осигурявайки си властта да проведат серия от гласувания, за да намерят път напред в безпрецедентен ход, съобщи АФП.

Група депутати спечелиха гласуването за превземане на контрола над работата на парламента от сряда с 329 на 302, което проправя пътя на депутатите за избор между различни варианти за Брекзит в опит да се сложи край на политическата криза.

Трима британски министри напуснаха паравителството, противопоставяйки се на премиера Тереза Мей да подкрепи плана за даване на по-голяма роля на депутатите относно напускането на ЕС, съобщи източник от правителството.

Министърът на външните работи Алистър Бърт и министърът на здравеопазването Стив Брайн подадоха оставка, съобщи източникът, а министърът на икономиката Ричард Харингтън обяви решението си да напусне правителството в Туитър.

Малко след това британското правителство заяви, че гласуването на депутатите за повече власт относно предпочитанията им между различните варианти на Брекзит, представлява “опасен, непредвидим прецедент за бъдещето”.

В изявление министерството по Брекзит заяви, че е “разочароващо”, че гласуването е преминало в парламента и предупреди, че “всички разглеждани варианти трябва да бъдат представени при преговорите с ЕС”.

След оставката на тримата министри, британският премиер Тереза Мей предложи „фаустовски“ обмен на Камарата на общините: позицията й в замяна на приемането на предложението й по Брекзит, според британския таблоид Сън.

Мей прибягна до екстремни мерки, за да получи одобрението на Камарата на общините – нещо, което главата на правителството не успя да направи досега, пише Спутник. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.