Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Членството в НАТО гарантира сигурност на България

Членството в НАТО гарантира сигурност на България

Членството в НАТО гарантира сигурност на България в един все по-динамичен и несигурен свят, каза зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов на международната конференция „15 години България в НАТО. Алиансът на 70 г. и неговото бъдеще“ в Мултимедийния център на БТА. Той прочете приветствено слово на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. По думите на ген. Запрянов предизвикателствата по източните и южните граници на НАТО и ЕС са поставили България в нова ситуация. Това налага още по-високи изисквания към отбранителните способности на България. „Благодарение на НАТО, обаче, България днес е възможно най-надеждно защитена от всякаква външна агресия“, заяви ген. Атанас Запрянов. Той изтъкна, че Алиансът е гарант на сигурността в цялото евро-атлантическо пространство, включително и в нашия регион. Запрянов добави, че България ще продължи активно да участва в мероприятията на НАТО за повишаване на сигурността на южния и източния фланг на Алианса. Според него страната ни има видим принос в операциите и мисиите на НАТО и непрекъснато подобрява оперативната съвместимост. Въпреки това България трябва да продължи да работи активно в превъоръжаването си. Запрянов счита, че първата крачка вече е направена – „процедурата за придобиването на нов боен самолет вече е в ход“. Той се надява още тази година да се подпише с правителството на САЩ договор за придобиването на Ф-16 Блок 70.

Зам.-министърът на отбраната информира, че на 15 и 16 април ще има преговори с представителите на „Локхийд Мартин“ по индустриалното сътрудничество, а от 7 до 10 май българските преговорни екипи ще посетят столицата Вашингтон за окончателно оформяне на проекта на споразумение.
Помощник-генералният секретар на НАТО по възникващите предизвикателства пред сигурността д-р Антонио Мисироли заяви, че в момента НАТО е изправен пред различни предизвикателства – Русия, тероризма, киберсигурността. Той изтъкна, че България има водеща роля в Черно море. Той изтъкна, че страната ни подкрепя координацията на морските сили.

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин посочи, че България е важен съюзник в НАТО и страната ни има важна роля в Алианса. Тази година ще се отбележи и годишнина от двустранните отношения между България и САЩ. Той добави, че много хора в Министерството на отбраната на България са ангажирани с различни военни програми и тази година около 60 служители ще са на обучение в САЩ. По думите му едно от най-големите постижения на България е ролята на страната ни за европейската интеграция на Западните Балкани. Освен това България има и важна роля за възможността Северна Македония да стане 30-ти член на НАТО. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.