Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»„Ди Велт“: Нека да не правим услуга на Ердоган

„Ди Велт“: Нека да не правим услуга на Ердоган

Германският вестник „Ди Велт“ публикува материал, в който се изтъква, че истинското намерение на турския президент Реджеп Ердоган е финализиране на преговорния процес за членството на страната в Европейския съюз. Това не трябва да се допуска, пише германското издание, цитирано от турската редакция на „Дойче веле“.

„Двама германски журналисти бяха принудени да напуснат Турция, но това не трябва да служи като аргумент за прекратяване на преговорния процес за членство в ЕС. На всички е ясно, че управляваната от Реджеп Тайип Ердоган Република Турция все повече се отдалечава от европейските ценности като демокрацията и свободата на словото. Отговор на това може да се даде само чрез преговорния процес. Например благодарение на този процес Европейският съюз има възможност да осигурява законна подкрепа, заделяйки ресурс за независимите организации, които са последната крепост, която защитава свободата на мисълта срещу все повече ширещата са автокрация в страната. Преди Турция да е еволюирала към демокрация, управлявана от груб и твърдолинеен диктатор Европа преди всичко трябва да укрепи гражданското общество. Президентът Ердоган би желал в най-скоро време да се избави от преговорния процес с ЕС. Не трябва да му се прави тази услуга.“, пише изданието.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.