Home»АКТУАЛНО»„ДИ ВЕЛТ“: ТУРЦИЯ МОЖЕ ДА ПУСНЕ НА СВОБОДА ЖУРНАЛИСТИТЕ СРЕЩУ ВИЗОВО ОБЛЕКЧЕНИЕ

„ДИ ВЕЛТ“: ТУРЦИЯ МОЖЕ ДА ПУСНЕ НА СВОБОДА ЖУРНАЛИСТИТЕ СРЕЩУ ВИЗОВО ОБЛЕКЧЕНИЕ

Дългогодишните преговори между Турция и ЕС относно визовото облекчение най-накрая може да доведат и до резултат. Предложенията, които Анкара направи пред Брюксел миналия месец са били посрещнати положително, а Турция най-вероятно може да пусне на свобода журналистите срещу визово облекчение, пише германският Ди Велт, цитиран от сайта t24.com.tr.

Като се позовава на високопоставени служители в структурите на ЕС Ди Велт посочва, че предложенията направени от Турция били оценени като „много важен“ напредък. Досега Анкара е изпълнила повечето критерии (общо 72), поставени от ЕС с изключение на седем от тях, сред които най-важният касае определението за тероризъм. Преди месец Турция поднови предложенията си и относно седемте критерия.

Според Ди Велт, съгласно вътрешно институционалната пътна карта на Европейската комисия в рамките на две седмици Турция трябва да предприеме стъпки относно изискваните от нея подобрения. От друга страна, се отбелязва, че на предстоящата среща на 26 март във Варна Жан-Клод Юнкер може да съобщи добрата новина, свързана с визовото облекчение. Съгласно пътната карта през лятото Турция трябва да предприеме и законодателна инициатива по посока на прилагането на съответните промени.

Журналистите в Турция може да бъдат пуснати на свобода

Според новината към есента на тази година Турция може да пусне на свобода задържаните журналисти, както и да възстанови на работа някои от държавните служители срещу визово облекчение.

В замяна на това към февруари другата година Турция ще очаква зелена светлина относно визовото облекчение и окончателното му гласуване през пролетта на 2019 г. след изборите за Европарламент.

Преговорите за безвизово пътуване на турските граждани до 90 дни в страните от Европейския съюз започнаха през 2013 г. А през март 2016 г. при подписването на споразумението за реадмисия, беше предвидено визовото облекчение да влезе в сила до края на същата година.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.