Home»АНАЛИЗИ»„Дойче веле“: Как ще повлияе изтичането на мозъци на бъдещето на Турция?

„Дойче веле“: Как ще повлияе изтичането на мозъци на бъдещето на Турция?

Нараства броят на образованите и квалифицирани хора, които напускат Турция. Солиден брой от тях се установяват в Германия, пише турската редакция на „Дойче веле“. Как ще повлияе на Турция този процес, наречен „изтичане на мозъци“?

Ето на този въпрос търси отговор турската редакция на „Дойче веле“ в следващия репортаж.

Намираме се в кампуса на Хумболтовия университет, който е сред най-престижните учебни заведения в Берлин. Срещаме се със Синем Гетир Яман, която е докторантка в специалността по софтуерно инженерство. Гетир Яман е дошла в Германия след завършване на образованието си в университета „Еге“. Тя е една от мигрантите от новото поколение, чиито брой непрекъснато расте. Тя е типична представителка на групата, за която се използва определението „изтичащи мозъци“. Причината за нейното напускане на Турция, по-скоро е свързана с академичната й кариера. Излязла е в чужбина, защото не е успяла да намери възможност за по-висока специализация в родината си.

„Губим хората, които ще обучават младите поколения“

Синем Гетир Яман, която смята да защити докторската си дисертация до няколко месеца планира в средносрочен план да се завърне в Турция, за да сподели наученото, както с по-младите хора, така и да допринесе с нещо за собствената си страна. Но тя е разтревожена за родината си по отношение на изтичането на мозъци, особено в сферата на софтуерните технологии.

Синем Гетир Яман: „В бъдеще това ще се окаже още по-голям проблем. Според мен трябва да има държавна политика за насърчаване на връщането обратно в страната. Аз лично в дългосрочен план искам да работя в Турция, както в областта на науката, така и в частния сектор. Но виждайки как хората напускат страната, много се натъжавам, защото намаляват квалифицираните специалисти, с които мога да работя. В идните десет-петнайсет години това е огромна загуба за Турция, защото губим и хората, които ще обучават младите поколения.“

„Турция не върви на добре“

Гьокчен Джейлян, който е дошъл в Германия преди година е напреднал доста със своята стартъп компания, която е основал. Джейлян, който дълги години е работил в сферата на кулинарния туризъм е започнал от нулата в Берлин, след трудностите в сектора през последните години, тъй като не е видял никаква светлина за бъдещето си в Турция. Но той е доволен от постигнатото за една година в Германия, благодарение на своя опит, познания, както и подкрепата на немския му съдружник. Той използва общ терен, заедно с други стартъп компании в една от най-оживените улици в града „Фридрих щрасе“. За Джейлян, който подчертава, че не е оптимист за бъдещето на Турция ситуацията не винаги е била такава.

Гьокчен Джейлян: „Аз завърших средното си образование през 1997 г. И тогава знаех немски език и имах възможност за специализация в Германия, но не пожелах да дойда, защото по онова време за мен Турция и Истанбул бяха добро място, обстановката беше обещаваща, аз имах надежди за реализация, имах приятели, семейство там, но двайсет години по-късно се принудих да зарежа всичко и да дойда тук. Може би в историята на една държава двайсет години са нищо, трудно е да се каже, но Турция не върви на добре.“

„Това са предимно хора, които критикуват политическата система в родината си“

Икономистът д-р Мариус Клеменс от Институт за изследване на икономиката в Германия, който проучва международната миграция и влиянието на мигрантите върху икономиката обобщава миграцията от Турция по посока чужбина и последиците от нея по следния начин:

„Виждаме, че това са предимно хора, които критикуват политическата система в родината си. Процесът на миграция на критиците и дисидентите, в крайна сметка ще доведе до оставането в страната само на онези, които са облагодетелствани от политическата система. Разбира се, това състояние ще повлияе и на икономиката. Тоест, ако мигриращите са добре образовани хора, ще нараснат негативните последици за икономиката, което наричаме брейн-дрейн. Така намалява завръщането в собствената страна, а негативните ефекти от това състояние нарастват.“

По данни на Турския статистически институт, броят на емигриралите в чужбина през 2017 г. е нараснал с 42 на сто, в сравнение с предходната година и е надхвърлил 253 хиляди души. Наличието на турски мигранти в двайсет страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, означава загуба за над двеста милиарда долара за турската икономика.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.