Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ЕП призова за преустановяване на преговорите за членство с Турция

ЕП призова за преустановяване на преговорите за членство с Турция

Европейският парламент призова Европейския съюз да преустанови преговорите за членство с Турция, посочвайки като причина проблемите пред демокрацията в страната.

Европейският парламент настоя отново Съветът на ЕС и Европейската комисия да прекратят преговорите за присъединяване с Турция. Резолюцията бе приета с 370 гласа „за“, 109 „против“ и 143 въздържали се, се уточнява в съобщение на ЕП, цъобщава БТА.

Обновяването на митническия съюз между ЕС и Турция от 1995 г. следва да остане възможност, според мнозинството. Трябва да бъдат предоставени европейски фондове в подкрепа на гражданското общество, се посочва в документа. Заради продължило години дълбоко политическо и демократично отстъпление, ЕП препоръчва прекратяване на преговорите. ЕП остава дълбоко обезпокоен от лошите показатели на Турция по отношение спазването на човешките права, законността, свободата на печата и борбата с корупцията, както и от „всесилната президентска система“.

Евродепутатите приветстваха решението на Турция от миналата година за официално отменяне на извънредното положение, въведено след неуспешния опит за преврат през 2016 година. Те изразяват съжаление, че много от правомощията, предоставени на президента и изпълнителната власт след неуспешния опит за преврат, остават в сила и продължават да ограничават свободите и основните права на човека.

Евродепутатите изразяват дълбока загриженост от свиващото се пространство за гражданското общество в страната, като голям брой активисти, журналисти и защитници на човешките права са в затвора.

По въпроса с правата на човека и новата турска конституция, ЕП препоръчва официално прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

Евродепутатите изразяват воля в подкрепа на турските граждани и поддържане на открит политически и демократичен диалог. Настоява се ЕС да предоставя средства не на Анкара, а на гражданското общество – защитници на правата на човека, студенти и журналисти.

Евродепутатите насърчават Турция да изпълни всички 72 изисквания за отпадане на визите за ЕС, което ще бъде в полза на турските граждани, особено студенти, представители, бизнеса, както и хора от смесени бракове в страните от ЕС. По повод войната в Сирия резолюцията отбелязва важната роля на Турция в отговор на миграционната криза и усилията на правителството в Анкара за предоставяне на временна закрила за бежанците. Според мнозинството в ЕП, Турция и нейните граждани са проявили голямо гостоприемство, като са дали подслон на над 3,5 млн. сирийски бежанци, като същевременно ги приканва да спазват принципа на забраната за връщане, се посочва в съобщението.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.