Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган е знаел за опита за преврат ден по-рано

Ердоган е знаел за опита за преврат ден по-рано

Лидерът на партия „Ватан“ („Родина“) Догу Перинчек продължава да привлича вниманието със своите разкрития и признания относно опита за преврат в Турция на 15 юли 2016 г. Перинчек изтъква в интервю пред ahvalnews.com/tr, че ден преди опита за преврат е било съобщено за предстоящия пуч в президентския дворец на Реджеп Тайип Ердоган. Самият Ердоган бе казал, след опита за преврат, че е разбрал за пуча от своя свако.

В интервюто Перинчек посочва, че е научил за раздвижването в турските въоръжени сили от руския политолог и близкия до Кремъл и руските въоръжени сили Александър Дугин, който по това време е бил в Турция по тяхна покана.

Перинчек посочва още, че Александър Дугин се е срещнал на 14 юли 2016 г. с главните съветници на Ердоган и съветниците на тогавашният кмет на Анкара Мехил Гьокчек. „Дугин им предаде информацията от Руската държава за раздвижване в средите на турските въоръжени сили“, казва Догу Перинчек.

Той не споменава имената на главните съветници с които се е срещнал Дугин, но посочва: „Дугин имаше официални срещи с двама-трима от съветниците, проведе официални срещи. Това го има в държавните регистри“.

„Приятелите на Турция вече са Иран, Ирак, Сирия, Русия, Китай и тюркските републики в Средна Азия. Турция чука на врата на Шанхайската организация за сътрудничество“, казва още Перинчек.

Според него, ако Турция продължава да е част от НАТО, това ще е равносилно на разделянето на държавата. „Турция вече се раздели с Атлантическия пакт, няма връщане назад“, подчертава Перинчек пред ahvalnews.com/tr.

Перинчек прави и мрачна прогноза за турската икономика.

Кой е Догу Перинчек?

Догу Перинчек е лидер на партия „Ватан“ („Родина“), бившата Работническата партия на Турция, която е с ляво-националистическа ориентация. На избори подкрепата от избирателите за партия „Ватан“ не надвишава 1 процент. Но партията и нейният лидер Перинчек имат многократно по-голямо влияние над политическия живот в Турция. Въпреки многократните критики на Догу Перинчек, Ердоган никога не е критикувал лидера на партия „Ватан“ и не е предприемал никакви други стъпки, както се случва обикновено с останалите му противници.

Догу Перинчек е политическият говорител на кръговете, които смятат, че Турция трябва да се откъсне от НАТО и Запада и да се обърне към Евразия.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.