Home»Uncategorized»Ердоган на посещение при папата, обсъдиха статута на Йерусалим

Ердоган на посещение при папата, обсъдиха статута на Йерусалим

На фона на протести турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи днес първото посещение на турски президент във Ватикана от 59 години и обсъди с папа Франциск редица теми, включително статута на Ерусалим, съобщи “Ройтерс”, цитиран от БТА.

Полицията, която беше отцепила по-голямата част от центъра на града заради визитата, съобщи, че е задържала двама души, след като демонстранти се опитали да преминат през полицейския кордон и да се доближат до Ватикана, въпреки че имали разрешение за протест в друг район.

Ердоган, който върна посещение на папата от 2014 г., разговаря на четири очи със Светия отец в продължение на 50 минути.

„Страните обсъдиха ситуацията в Турция, условията на католическата общност, усилията за приютяването на многобройните бежанци и свързаните с това предизвикателства“, се посочва в съобщение на Ватикана, цитирано от ДПА.

Папа Франциск прие семейството на турския президент Реджеп Ердоган.

В съобщението се отбелязва, че разговорите са включвали „статута на Йерусалим, като е била подчертана необходимостта да се насърчава мира и стабилността в региона (на Близкия изток) чрез диалог и преговори при спазване на човешките права и международното законодателство“.

Както Ердоган, така и папата се противопоставят на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, което според редица съюзници на САЩ може да подкопае усилията за мир в Близкия изток.

Ватикана подкрепя решение от две държави за палестинско-израелския конфликт като двете страни трябва да се договорят за статута на Ерусалим като част от мирния процес. Палестинците искат Източен Ерусалим за столица на бъдещата им независима държава, докато Израел обяви целия град за своя „обединена и вечна столица“.

Ердоган и папата говориха по телефона, след като Тръмп обяви решението си през декември и се съгласиха, че всяка промяна на статута на Ерусалим трябва да бъде избегната.

Преди да отпътува от Турция Ердоган заяви, че САЩ са се изолирали по въпроса за Йерусалим.
В края на срещата папата подари на Ердоган бронзов медальон, изобразяващ ангел, който обгръща северното и южното полукълбо и побеждава противопоставящия му се дракон. „Това е ангелът на мира, който унищожава демона на войната“, каза папата, връчвайки на Ердоган медальона, изработен от италианския художник Гуидо Верол. „Символ на свят, основаващ се на мир и справедливост“.

Около 3500 полицаи и служители на силите за сигурност се грижат за реда и сигурността в Рим по време на посещението, а властите забраниха демонстрации в редица зони, включително Ватикана, хотела на Ердоган и дворците на италианския президент и премиер.

Стотици хора се събраха в Рим на организиран от кюрдска група седящ протест под наслов „Ердоган, не си добре дошъл, Рим не те иска“. Демонстрацията беше прекратена след сблъсъци с полицията, когато демонстрантите се опитаха да проведат неразрешено шествие.

Представителите на партията „Свободни и равни“, начело с председателя на Сената Пиетро Грасо, и Съюзът на журналистите осъдиха Ердоган за отказа му да даде пресконференция. Според тях турският президент е взел това решение, за да не отговаря на неудобните въпроси за нарушаването на човешките права в неговата родина, посочва БГНЕС.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.