Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»ЕС: Няма демокрация без наистина свободна журналистика

ЕС: Няма демокрация без наистина свободна журналистика

Няма демокрация без наистина свободна журналистика, заяви днес говорител на Европейската комисия по повод днешния Световен ден на свободата на печата.

ЕС е основан на ценностите за свобода, човешки права, върховенство на закона и свободни и разнообразни медии. Свободата на медиите е в основата на доброто управление, а независимата журналистика е особено важна, за да следи за отговорността на правителствата и да наблюдава демократичните процеси, добави той.

Попитан за съдбата на създателя на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж, задържан във Великобритания и заплашен от изпращане в САЩ, където може да получи смъртна присъда, говорителят заяви, че становището на ЕС за свободата на медиите и за смъртното наказание е ясно. Многократно ЕС е заявявал, че е против смъртното наказание при всички случаи, независимо от обстоятелствата. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.