Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»„Галъп“: 81% от анкетираните искат оставката на Валери Симеонов

„Галъп“: 81% от анкетираните искат оставката на Валери Симеонов

Осемдесет и един процента от анкетирани от „Галъп“ смятат, че вицепремиерът Валери Симеонов трябва да подаде оставка във връзка с изказването за майките на деца с увреждания.

Това показват данни от независим телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен от 27 октомври до 2 ноември сред 800 души в цялата страна. Сондажът е започнал преди акциите в Държавната агенция за българите в чужбина.

Мнозинство от 81 на сто смята, че Валери Симеонов трябва да подаде оставка във връзка с изказването за майките на деца с увреждания, 15 процента са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят, показват данните, пише БТА.

Практически всички демографски групи предпочитат оставката, изключение донякъде правят привържениците на Обединените патриоти, където близо 60 на сто са против оставка, а близо 40 процента са „за“, посочват от „Галъп“. Обратната е картината при симпатизантите на ГЕРБ – над 50 на сто „за“ и около 40 на сто – „против“.

Колкото до правителството, мнозинство от 56 на сто са против оставката му, а 34 на сто са „за“, докато останалите не могат да отговорят.

Оставката на правителството предизвиква повече нюанси в мненията, коментират социолозите и отбелязват, че повечето обществени групи са „против“. Електоратът на БСП е по-скоро „за“. Онези, които не биха гласували и които биха гласували с „не подкрепям никого“, т.е. дистанцираните от политиката хора, са разделени в мненията си.

64 на сто смятат, че и Бойко Борисов е отговорен в ситуацията около Валери Симеонов, а 31 процента са на противоположната позиция. Останалите се затрудняват да отговорят.

Практически всички слоеве на обществото намират, че премиерът Борисов е отговорен за ситуацията около Валери Симеонов, посочват социолозите. Единствено привържениците на ГЕРБ са на обратното мнение, а привържениците на Обединените патриоти са разделени по тази тема.

Обществото очевидно трудно ще приеме пасивност от страна на премиера и търси от него отговорност като ръководител на правителството, българите явно очакват уволнение и забавянето носи щета за Борисов, коментират от „Галъп“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.