Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Гладът се увеличава и светът няма да успее да премахне крайната бедност до 2030 г.

Гладът се увеличава и светът няма да успее да премахне крайната бедност до 2030 г.

Гладът се увеличава и светът няма да успее да премахне крайната бедност до 2030 г. и да изпълни другите цели на хилядолетието на ООН, защото напредъкът е подкопаван от климатичните промени и увеличаващото се неравенство. Това се посочва в доклад на ООН, цитиран от Асошиейтед прес.

Докладът за напредъка в постигането на 17-те цели на ООН до 2030 г. отбелязва постижения в някои области, включително 49 процента намаление на детската смъртност между 2000 г. и 2017 г., както и факта, че в момента 90 процента от световното население имат достъп до електричество.
Но заместник генералният секретар на ООН Лю Чжънмин каза, че въпреки известния напредък пред света „остават значителни предизвикателства“.

Според Лю най-неотложната област за действие са климатичните промени, които според него „могат да повлияят на постигнатия напредък“ в намаляването на бедността. Той открои като друго голямо предизвикателство ограничаването на неравенството. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.