Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»„Гугъл“ призна, че хора слушат какво говорим на виртуалния си помощник „Гугъл асистънт“

„Гугъл“ призна, че хора слушат какво говорим на виртуалния си помощник „Гугъл асистънт“

Американската компания „Гугъл“ (Google) каза, че нейни подизпълнители могат да слушат записи на това, което говорят хората на ползващата изкуствен интелект система „Гугъл асистънт“ (Google Assistant).

Компанията призна, че хора могат да получат достъп до тези записи, след като някои от тях на холандски език изтекоха в публичното пространство. „Гугъл“ разследва източника на пробива.
Със записите се сдоби белгийска телевизия, която отбеляза в репортаж, че някои съдържат деликатна лична информация.

„Гугъл“ каза, че компаниите подизпълнители слушат записите, за да изучат по-добре езикови детайли и акценти. В условията за ползване било отбелязано, че записите могат да бъдат използвани от компанията и тази настройка можело да бъде изключена.

По-рано тази година репортаж на „Блумбърг“ (Bloomberg) разкри, че „Амазон“ (Amazon) също използва компании подизпълнители да преглеждат записите на продукта „Алекса“ (Alexa), което американският технологичен гигант по-късно потвърди. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.