Home»ИКОНОМИКА»„Гугъл“ въвежда лицензионна такса за устройствата с „Андроид“, продавани в ЕС

„Гугъл“ въвежда лицензионна такса за устройствата с „Андроид“, продавани в ЕС

Американският холдинг „Алфабет“, част от който е и компанията „Гугъл“, въвежда лицензионна такса за мобилните устройства с операционна система „Андроид“, които се продават на територията на Европейския съюз, пише вестник „Уолстрийт джърнъл“.

Според изданието мярката представлява обратен завой от досегашната политика на компанията, която до момента предоставяше операционната система безплатно. Лицензионната такса е част от плана на „Гугъл“ да се съобрази с антимонополното законодателство на Евросъюза, за чието нарушение на компанията вече беше наложена сериозна финансова санкция.

От „Алфабет“ засега отказват да съобщят стойността на лиценза за „Андроид“, но подчертават, че тя ще бъде умерена и еднаква за всички производители на мобилни устройства.

На 18 юли Европейската комисия наложи глоба от 4,34 млрд. евро на „Гугъл“ за нарушение на антимонополното законодателство. На американската компания беше даден срок до 20 октомври да се съобрази с европейските регулации. В началото на месеца от технологичния гигант започнаха процедура по обжалване на финансовата санкция. /ТАСС и БГНЕС

 

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.