Home»ЗДРАВЕ»Хепатит Б тормози човечеството от векове

Хепатит Б тормози човечеството от векове

Учените разпознаха генома на вирусен щам на причинителя на хепатит Б, открит в мумифицираното тяло на малко дете, починало през XVI век. Това потвърждава, че този патоген, причиняващ близо един милион смъртни случая годишно, е проблем за човечеството от векове.

Предишните научни анализи на останките на детето, погребано в базиликата Свети Доменико Маджоре в Неапол, Италия, говореха за заразяване с едра шарка. Лицето му очевидно е било с характерните за вариолата белези. Но изследователи от Университета Макмастър в Канада успяха да идентифицират фрагменти от вирусна ДНК след анализа на малки проби от кожна и костна тъкан. Геномният анализ разкри, че става въпрос за вируса на хепатит Б, който засяга черния дроб и може също да причини обривите. Това сочат резултатите от проучването, публикувано в четвъртък от американското списание PLOS Pathogens.

„Това откритие потвърждава, че хепатит Б засяга човечеството от дълго време и малко се е изменил през последните 450 години“, казва Хендрик Поинар – генетик в Университета Макмастър и водещ автор на изследването. „Тези данни показват важността на молекулярния анализ, за установяване на наличието на патогени в миналото, което ни позволява да уточним и времето от което те заразяват хората“ и тяхното развитие във времето, уточнява той. „Колкото повече уточняваме начина, по който са се развивали пандемиите и пламването на инфекциите в миналото, толкова повече можем да разберем как тези вируси се разпространяват днес, което ще ни помогне по-добре да ги контролираме“, заяви изследователят.

Според открити източници в интернет хепатит Б е заболяване на черния дроб, причинено от вирус с големина 42 нанометра. Той е установен през 1976 година от носителя на Нобелова награда Барух Самуел Блумберг. Хепатит Б е признат за ендемичен в Китай и някои части на Азия, а България и Турция имат много висок процент на заболеваемост.

В световен мащаб процента на заразените варира между 1 и 10 % (над 350 милиона души), което прави инфекцията една от най-разпространените вирусни инфекции в света. Заедно с хепатит С са най-големия причинител на чернодробна цироза и рак. От тези 350 милиона близо един милион умират всяка година. БГНЕС/ АФП

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.