Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Кибератаките застрашават и живота ни

Кибератаките застрашават и живота ни

„Ако на национално ниво има напредък, то уязвимостта при доставчици на услуги е висока“, каза вицепремиерът Томислав Дончев при откриване на конференцията Cybersec 2019, организирана от Дигиталната национална коалиция.

„Има ръководители, които нямат адекватно поведение при киберинцидент. Затова трябва да се разделим с илюзиите, че кибератаките застрашават само устройствата ни. Те застрашават дори живота ни“, посочи Дончев, цитиран от БТА.

Да се разделим и с илюзията, че мерките за киберсигурност трябва да са само на национални ниво, призова вицепремиерът и допълни, че международното сътрудничество трябва да е приоритет. „Процесите трябва да бъдат мислени в перспектива“, посочи Дончев.

Еврокомисарят Мария Габриел посочи, че не просто е важно да има законодателство, а е важно как то се прилага. А киберсигурността засяга всеки от нас, всяка институция.

Снощи е постигнато споразумение с ЕП за нова програма на стойност 9 млрд. евро, от които 2 млрд. са за киберсигурност. В рамките на това ще се създаде нов център по киберсигурност, който да управлява тези пари.

„350 хил. IT специалисти липсват в Eвропа. В момента жените сред киберекспертите са едва 17 процента“, посочи Габриел.

„Всяко инвестирано евро в киберсигурност е инвестиция в нас“, допълни тя.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.