Home»АКТУАЛНО»Кучета се обединяват с дронове в спасителни операции

Кучета се обединяват с дронове в спасителни операции

Швейцарската организация “Redog”, която се занимава с кучета планински спасители, отчете като успешно използването на дронове за подпомагане на спасителни мисии.

Сътрудничеството между животно и машина позволява не само да се обхващат по-големи площи, особено в труднодостъпни райони, но и да се понижава цената на спасителните операции. Дроновете могат да се изпращат в трудни за достъп планински райони, а кучетата – в гористи местности, смятат от организацията.

Миналата есен асоциацията “Redog”, която включва на доброволен принцип около 500 кучета и техните водачи, се обедини с швейцарската федерация за използване на дронове за граждански цели.

Спасителните екипи работят с дронове Matrice 600 на китайската компания DJI. На него може да се монтира термична камера с увеличение до 30 пъти, за да се адаптира за спасителни операции. Тези дронове струват между 1600 и 30 000 евро, но използването им позволява да се избегне нуждата от хеликоптери, които са много по-скъпи. Дроновете не изключват операции със специално обучени кучета. „Кучето остава най-добрият начин за издирване на изчезнали при инциденти хора“, казват от “Redog”.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.