Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Лондон иска отсрочка за Брекзит до 30 юни

Лондон иска отсрочка за Брекзит до 30 юни

Британската министър-председателка Тереза Мей написа днес писмо на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което иска отлагане на Брекзит до 30 юни, съобщи „Ройтерс“.

„Обединеното кралство предлага този период да приключи на 30 юни 2019 г.“, каза Мей в писмото.

„Ако бъде постигнато споразумение в британския парламент за излизането от ЕС преди тази дата, тогава Лондон ще предложи отсрочката да приключи по-рано.

Британското правителство иска Брекзитът да бъде преди 23 май 2019 г., за да не организира избори за Европейски парламент, но засега продължава приготовленията за тези избори, ако това се окаже невъзможно“, каза Мей в писмото, пише БТА.

Тя отбеляза също, че страната няма да участва в парламентарните избори на ЕС, насрочени за 23-26 май 2019 година.

По-рано тази седмица британските законодатели гласуваха с 313 на 312, за да принудят премиера Тереза Мей да договори ново удължаване по член 50 с Брюксел, за да се избегне излизането без сделка, след ЕС определи крайния срок за 12 април.

В писмото си Мей заяви, че иска да се увери, че Великобритания напусна блока след 46 години по един организиран начин, със споразумение, което би могло да спомогне за развитието на сложни политически, охранителни, дипломатически и икономически връзки.

“Политиката на правителството винаги е била и остава да напусне Европейския съюз по урегулиран начин и без прекалено забавяне”, пише Мей. “Правителството се съгласява, че напускането със сделка е най-добрият исход”, допълва тя, цитирана от БГНЕС.
Непосредствено преди да бъде оповестено нейното писмо стана ясно, че председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск възнамерява да предложи на държавите-членки днес оферта към Великобритания за гъвкаво 12-месечно отлагане на Брекзит, за да й се даде време да подготви урегулирано оттегляне.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.