Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Меркел: Cпоразумението на ЕС с Турция за миграцията не работи добре

Меркел: Cпоразумението на ЕС с Турция за миграцията не работи добре

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че споразумението между Европейския съюз и Турция за овладяване на интензивния мигрантски поток не работи и критикува гръцката законова система за слабите резултати при депортацията, предаде “Ройтерс”.

ЕС и Турция сключиха споразумение през 2016 г., след като над един милион бежанци и мигранти пристигнаха от Средизмено море и Африка до гръцките брегове година по-рано.

Съгласно споразумението всеки мигрант, пристигнал в Гърция от Турция и неотговарящ на условията за получаване на убежище, трябва да бъде върнат обратно, като за всеки сирийски бежанец, върнат в Турция от гръцките острови, друг такъв ще бъде приет в страна от ЕС.

„За съжаление то не работи добре“, заяви Меркел в отговор на въпроси на студенти в Германското училище в Атина, пише БТА. „И тъй като не работи добре, ние имаме тази пресираща ситуация на гръцките острови“.

Управлението на мигранстката криза предизвика разединение в 18-членния ЕС: средиземноморските страни, които се сблъскват с наплива от пристигащи мигранти, често се чувстват безпомощни, докато по-богатите северни страни се оплакват, че хората стигат нелегално до тяхната територия, а пък страните от източния фланг отказват да приемат нови мигранти.

„Гръцката законова система е много сложна и по някакъв начин връщането на мигранти не работи“, посочи още Меркел пред студентите. „Всеки знае, че веднъж щом стигнеш до някой гръцки остров, можеш да отидеш в континенталната част, а щом стигнеш до там, можеш да отидеш някак до Германия, Швеция, Австрия или където и да е другаде, и така ние подкрепяме нелегалната миграция“.

Меркел заяви, че е говорила с гръцкия премиер Алексис Ципрас за това.

„Има много иракчани, много афганистанци и много други, за които нямаме решение в споразумението. Европа трябва да се погрижи за това също“, отбеляза канцлерът. „Малко е сложно, но в дългосрочен план не е приемливо някои европейски страни да казват, че този проблем не ги интересува“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.