Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Меркел: Преговорите с Турция продължават с отворен край

Меркел: Преговорите с Турция продължават с отворен край

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че преговорите с Турция продължават с отворен край. Меркел отбеляза, че винаги е на мнение, че не прогнозира пълноправно членство на Турция.

Ангела Меркел сподели опасенията си относно бъдещето на Европа пред „Зюддойче цайтунг“ и засегна актуални проблеми. На въпроса дали преговорният процес с Турция ще бъде прекъснат, както твърди Манфред Вебер германската канцлерка отговаря, че те ще продължат с отворен край. „Никога не съм прогнозирала, че Турция ще стане пълноправен член на Европейския съюз“, заявява Меркел. Това предава турската секция на „Дойче веле“.

„Актуалните събития, които се случиха след местните избори не увеличиха възможността за членството на Турция. Напротив това създава предпоставки за тревожност относно посоката на развитието на Турция. Винаги съм заявявала, че не прогнозирам пълноправното членство на Турция. Преговорите продължават с отворен край. Винаги съм говорила за специални отношения с тази страна, която е много важна за нас. Мислите, свъзрани с политическата етика се различават в много отношения, но въпреки това имаме общи интереси, да помислим върху Сирия и битката с ислямския тероризъм. Тук трябва да се намери правилният баланс.“, изтъква Меркел.

„И аз, както мнозина се притеснявам за Европа“

Меркел изтъква, че ще поеме повече отговорност относно бъдещето на Европа. „Мнозина се притесняват за Европа, включително и аз. Затова заедно с останалите се чувствам отговорна за бъдещата съдба на Европа.“, казва германската канцлерка.

Ангела Меркел опровергава твърденията относно развалените отношения между нея и френския президент Емануел Макрон. По думите й, въпреки различията във вижданията им те водят обща битка. Меркел изтъква, че това е било така и с предишните президенти и подчертава, че двете държави винаги са постигали съгласие.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.