Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Милионерът Шефкет Чападжиев дари 1 млн. долара за болницата в Мадан

Милионерът Шефкет Чападжиев дари 1 млн. долара за болницата в Мадан

Български емигрант дари 1 млн. долара на общинската болница в Мадан, предаде БНТ.

Дарителят е 79-годишният Шефкет Чападжиев, който е родом от родопското градче, но от години живее в Чикаго.

Парите са преведени по сметката на общината преди дни и с тях ще бъде закупена скъпо струваща апаратура.

При последното си посещение в родния Мадан през миналото лято Шефкет Чападжиев вижда с очите си колко старо е оборудването в общинската болница. Решава да подпомогне финансово лечебното заведение.

„Отдавна исках да направя нещо за родния си град. Последният път, когато бях там през лятото на 2018 година, ми се наложи да отида в болницата. Видях, че част от оборудването е от преди повече от 50 години, когато напуснах България. Осъзнах, че това е най-точното място, където да даря, защото ще помогна на най-много хора, обяснява пред в. „24 часа“ Чападжиев.

„Дарението стана факт тази седмица, но като кмет знаех преди това. Аз и съгражданите сме възхитени, хората ще го помнят, докато болницата я има. Да е жив и здрав, той е родом оттук и това го накара да помогне“, сподели кметът на Мадан Фахри Мулайсенов.

Парите са преведени преди дни по сметка на община Мадан. Според желанието на дарителя парите ще бъдат използвани за цялостното подновяване на техниката, с която работят лекарите. И пациентите, и специалистите в лечебното заведение приемат с огромна радост благородния жест.

Директорът на болницата е убеден, че с новата апаратура ще привлекат и млади специалисти.

Ръководството на болницата вече обсъжда офертите за новите апарати , които ще бъдат закупени. В него са включени скъпоструващ скенер и ЕКГ апарат, мамограф, транспортен кувьоз, лазер за операции, инструменти за микрохирургия.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.