Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Нобелова награда за мир за африкански лекар и за жертва на ИДИЛ

Нобелова награда за мир за африкански лекар и за жертва на ИДИЛ

Нобеловата награда за мир за 2018 година си поделят двама души: Дени Муквеге, лекар-гинеколог, лекувал жертви на сексуално насилие в Демократична Република Конго, и иракската правозащитничка и язидка Надия Мурад.

Това обяви по-рано днес в Осло Норвежкият Нобелов комитет. Наградата им се присъжда за техния принос в борбата срещу сексуалното насилие и използването му като оръжие във войни и въоръжени конфликти, се казва в мотивите на Комитета.

Дени Муквеге многократно е осъждал безнаказаността на извършителите на масови изнасилвания и се е посветил на помощта за жертви на сексуално насилие, заяви председателят на Нобеловия комитет Берит Райс-Андерсен. 63-годишният гинеколог ръководи болница в Букаву, Източно Конго, която дотук е оказала помощ на повече от 50 хиляди пациентки, много от които са станали жертва на масово изнасилване от войници или бунтовници. Журито го оценява като „символ в борбата срещу сексуалното насилие във въоръжени конфликти“.

„Демонстрация на необичайна смелост“

Родената през 1993 година язидка Надиа Мурад е оцеляла след сексуално робство в Ирак в плен на ИДИЛ. От Норвежкия Нобелов комитет поясниха, че ѝ присъждат наградата за мир, защото е „показала необичайна смелост като свидетелка на своите собствени страдания и тези на други жертви“. След като избяга от плен на ИДИЛ Надиа Мурад стана лице на кампания за освобождаването на йезидите и спирането на трафика на хора.

Повече от 300 номинирани

Миналата година Нобеловата награда за мир бе присъдена на кампанията против ядрените оръжия (ICAN) и нейната борба за ядрено разоръжаване. Тази години бяха номинирани 216 души и 115 организации. Наградата, чието парично изражение е 9 милиона шведски крони (1 милион щатски долара), ще бъде връчена на 10 декември в Осло – в деня на смъртта на Алфред Нобел.

„Дойче веле“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.