Home»АНАЛИЗИ»“Ню Йорк Таймс“: Богатите и талантливите турци масово напускат страната

“Ню Йорк Таймс“: Богатите и талантливите турци масово напускат страната

Американският вестник “Ню Йорк Таймс“ публикува статия за „миграцията от Турция в чужбина“, която е достигнала рекордни нива. Като основни причини за масовата миграция, изданието посочва „протежирането и нарастващият авторитаризъм“. Това съобщава на интернет страницата си турската редакция на Би Би Си.

В статията със заглавие „Турците, които яростно се противопоставят на визията на Ердоган, масово напускат страната, заедно със своето богатство и талант“ се акцунтира и върху профила на напускащите Турция.

Подчертава се също и фактът, че от основаването на държвата насам за пръв път семействата от висшето общество, кието направляват бизнеса и културата напускат Турция.

Отбелязва се, че мнозина емигрират, като купуват недвижимо имущество в страни като Гърция, Португалия и Испания.

„Йълдъз Холдинг“ е посочен като пример за изнасяне на капитали

В статията се набляга и на данните от изследването за глобалният износ на капитали (Global Wealth Migration Review).

Според данните в периода между 2016 г.-2017 г., най-малко дванайсет хиляди милионери в долари, което се равнява на 12 на сто от заможните хора в Турция, са изнесли капиталите си в чужбина.

Според изледването относно глобалният износ на капитали, изготвено от AfrAsia Bank повечето от тези богатства са изнесени в Европа и Обединените арабски емирства.

От същото изследване става ясно, че в класацията на страните, от които се изнасят капитали турският мегаполис Истанбул се издига на 7-а позиция.

„Ако в исторически план се погледне на важните загуби, които държавите са претърпели, ще се види, че преди това заможните хора са напускали тези страни.”, се отбелязва в статията.

Като пример за износ на капитали е посочен „Йълдъз Холдинг“.

Също така се припомня, че след намеци за връзки между управителя на холдинга Мурат Юлкер и Фетхуллах Гюлен, особено в социалните мрежи, той е станал обект на остри критики.

„Малко след това събитие „Йълдъз Холдинг“ преструктурира задълженията си в размер на 7 милиарда долара и продаде акциите на „Юлкер“ на базираната в Лондон компания на холдинга. Всъщност това беше с цел семейството да изнесе повечето от акциите си, притежание на марката „Юлкер“ в място, недостъпно за турските съдилища.“, пише още в материала.

Ето с тази снимка „Ню Йорк Таймс“ публикува материала си.

Подчертава се и фактът, че президентът Ердоган нарече „предатели“ онези заможни бизнесмени, които изнасят парите си в чужбина.

„Миграционният процес е резултат от усилията за трансформиране на обществото“

Пред „Ню Йорк Таймс“ Мехмет Гюн, който е собственик на фирма за юридически услуги заявява: „Особено след опита за преврат (15 юли 2016) милиарди долари бяха изнесени от Турция. Хората се чувстват застрашени.“

В статията е поместено и мнението на генералният директор на социологическа агенция „КОНДА“ Бекир Агърдър, който обяснява причините за миграцията на талантливите и заможните хора с думите: „Това се случва в резултат на опитите на Ердоган да трансформира обществото.“

В статията са поместени и данни за емигрирането на предприемчиви турци във Великобритания. Посочват се и данни за изследвания относно потърсилите политическо убежище след опита за преврат.

По данни на Турския статистически институт (TÜİK), през 2018 г. 253 хиляди 640 души са емигрирали от Турция, което е скок с 42 процента в сравнение с предходната година. Източник: BBC Türkçe

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.