Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Опасно мръсен въздух в София: Гражданите негодуват, общината – нехае

Опасно мръсен въздух в София: Гражданите негодуват, общината – нехае

Опасно мръсен въздух отчитат системите в цялата страна от началото на година, като най-сериозно е положението в столицата.

Европейският индекс за качество на въздуха показва високо замърсяване в София, Плевен и Русе. Също със силно замърсяване на въздуха са градовете Пловдив, Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен.

Системата на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) отчита замърсяване в пъти над нормите навсякъде, където са разположени станции. Според ИАОС причина за превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 е масово използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.

Най-високите нива на замърсяване са измерени за 7-ми януари – отново в София и в Пловдив. В сайта на ИАОС няма обновена информация за вчерашния ден. Станция „Хиподрума” в София е измерила замърсяване 5 пъти над нормата, а станциите „Павлово” и „Надежда” – превишаване от почти 4 пъти над праговите стойности.

„Геноцид! Няма друго определение на случващото се в последните няколко дни в София – европейската столица на спорта за 2019 и кандидат за Зелена столица. Нито лилавите точки в сайта за измерване на мръсния въздух, нито многобройните вопли на граждани от целия град трогват Столичната община и тя предприема точно 0 (нула) спешни мерки, за да предпази населението – няма информация за гражданите какво се случва навън, нито какви отрови дишаме, нито как да се предпазим”, заявиха от неправителствената организация „Спаси София”, която непрестанно алармира за проблемите на столицата.

В социалните мрежи хиляди са гневните коментари относно мръсния въздух. Стотици са коментарите на родители, които се оплакват, че децата им са с кашлица и затруднено дишане, а дори не излизат навън. Масови са коментарите за организиране на протест с надежда Столична община да предприеме реални и бързи действия.

„Ситуацията е ужасна. София никога не е била толкова мръсна!”, гласи един от безбройните коментари във Фейсбук, обобщаващ ситуацията.

„Нова телевизия“ цитира данни на Световната здравна организация, според които всеки ден в България умират средно по 50 души, пряко или косвено заради мръсния въздух. Смъртността по този показател у нас е 3 пъти над средното за Европа.

В София предлагат т.нар. „зелен билет”

„Да, имаме всеки ден около двойно превишение на фини прахови частици, това разбира се се дължи до голяма степен и на климатичните условия, но и на отопляването на твърдо битово гориво“, така кметът на София Йорданка Фандъкова коментира случващото се в последните няколко дни в столицата – критичните нива на мръсен въздух. Кметът изрази надежда Столичният общински съвет по-скоро да разгледа предложените краткосрочни мерки, които биха позволили борба с превишение на фини прахови частици. Това, което се предлага е да бъде пуснат т.нар. „зелен билет”, който ще позволи на столичани да се възползват от по-евтин градски транспорт. „А при чувствителни превишения, каквито има в Скопие, да можем и ние да пускаме безплатен транспорт. Това са мерките, които са заложени. Имам уверението и се надявам, че следващия вторник ще бъдат разгледани в Комисията по екология на Общинския съвет”, каза Фандъкова.

Предложението е, когато има опасност от мръсен въздух в София, общината да прилага: билет за градския транспорт на цена от 1 лев, двойно по-скъпа синя зона за паркиране и забрана за движение на автомобили в центъра.

„Столичният инспекторат продължава кампанията за събиране на стари автомобилни гуми във всички райони на града, за да може да се борим с причините, а не с последствията. Правят се проверки от страна на полицията и Столичен инспекторат“, каза още Фандъкова във връзка с изгарянето на гуми, най-вече в кварталите с предимно ромско население. „За мен основно и най-важно е да се спрат некачествените горива на пазара. Затова по наше настояване МОСВ разработва и имаме уверението, че вече са готови със стандартите на горива, така че на пазара да не се пускат горива с повишено съдържание на пепел, на сяра и т.н.“, заяви още Йорданка Фандъкова и продължи: Защото виждаме, че дори най-голямото замърсяване беше на 1-ви януари, когато трафик и движение в София почти нямаше.

БГНЕС припомня, че за да намали замърсяването на въздуха и предпази гражданите си македонската столица Скопие въведе безплатен градски транспорт. Мярката бе обявена на 8-ми януари и влезе в сила незабавно. Тя ще важи както за обществения градски транспорт, така и за частния, а безплатното пътуване ще струва на общината 7 милиона денара дневно.

Кметът Петре Шилегов също така поиска гражданите да не използват за отопление горива, които водят до допълнително замърсяване. Освен това ще се мият и улиците с вода ежедневно.

В София общината стимулира използването на автомобили в почивни и празнични дни като премахва синята и зелена зона в центъра, за да могат гражданите и гостите на столицата ни да посещават центъра с автомобилите си, а не чрез безплатен градски транспорт. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.