Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Петранбордът – турският предшественик на сноуборда (Видео)

Петранбордът – турският предшественик на сноуборда (Видео)

Вероятно малцина са чували за „петранборд“, както е известен турският предшественик на съвременния сноуборд, популярен в малкото планинско село Мешекьой в Източна Турция.

След всеки паднал сняг жителите от 7- до 70-годишна възраст на това село в черномнорския окръг Ризе грабват дървените дъски и се спускат по планинските склонове, съживявайки една вековна традиция, комнетира БТА.

Скоростта, която се развива с дървената дъска, наричана „петранборд“ или „петран тахтасъ“ на турски, превишава 80 км/ч, но това не плаши дори и възрастните хора, решили да се попързалят по снега.

Но офроуд спусканията не са запазена територия за младите. Яесто по склоновете може да бъдат забелязани прошарени мустакати мъже или дори някоя по-смела баба, увила глава в забрадка и запретнала пола или крачоли, да „летят“ надолу с петранборда, придърпвайки към уреда въженце.

Жителите на ц. Мешекьой, което има претенции да е родното място на сноуборда, се опитва да запазят тази традиция, която датира от предо 200-300 години. „Петранбордингът“ се е превърнал в културен феномен в това малко село през 18 век, пише „Хюррийет дейли нюз“.

Самият петранборд представлява събрани една до друга плоски дъски, скрепени с напречни летвички. Дъската е леко извита в предния край с помощта на пара. Въженцето, закрепено за нея, позволява тя да се направлява и спира. Уредът е известен и като „лазборд“ от името на лазите – етническа група, населяваща турското крайбрежие на Черно море.

Разположението в подножието на планината Качкар в Петранското плато, на надморска височина от 2200 метра, малкото село Мешекьой приютява общност от умели „петранбордисти“, които през последните години имат възможност да демонстрират споспобностите си на фестивал, провеждан в селото всеки януари. Програмата е придружавана с представяна на черноморската култура, музика и задължителния танц „халай“ (вид хоро).

Кметът на селото Ахмет Тъгджъ споделя пред ДХА, че за местните „петранбордът“ е представлявал транспортно средство в миналото.

„Използвали сме тази дъска, за да пътуваме до центъра, когато е имало много навалял сняг“, казва той, като добавя, че сега спускането по снега с примитивния сноуборд се е превърнало преди всичко забавление.

Всеки от „петранбордистите“ е снабден и с дълга дървена пръчка в ролята на щека. Много от жителите на селото многат да „скрият шапката“ дори и на опитните сноубордисти със скоростта, която развиват при спускането си по заснежените склонове на Ризе.

„Неопитните могат да развиват скорост до към 30 км/ч, но професионалистите карат с по 100 км/ч“ , казва Мухаммет Кан, местен жител.

Най-добра скорост се развива, когато е натрупала 50-60-сантиметрова покривка от твърд сняг, поясняват местните.

Изказването до билото на хълма обаче става пеш, като всеки от „петранбордистите“ носи собствената си дъска.

„Ако имахме лифт, повече хора щяха да знаят за петранборда“, казва друг местен жител – Хасан Курт.

Името на древния сноуборд идва от старото име на село Мешекьой – Петран. Твърдо решени да възродят традицията на своите деди, ьителите на селото са дали модерно име на дървените дъски – „петранборд“ и след всеки първи сняг за годината се насочват към естествените писти на своя планински роден край.

Кметът на околийския град Икиздере, ком който административно се причислява село Мешекьой, Хасан Кьосоглу настоява, че именно Петранското плато е прародината на сноуборда.
„Ние твърдим, че именно това е родината на сноуборда, като се има предвид, че тук това се е правело още преди 200 години, а в Европа този вид спускания имат 50-60-годишно минало“, казва Кьосоглу.

И днес се случва жителите на селото да използват дървените дъски за транспорт, казва още кметът на Мешекьой.

Понякога селяните от по-високите райони се спускат, яхнали дъските, за да посетят близки и роднини в долната част. Други се пързалят с тях, за да стигнат от селото до шосето, отдалечено на около два километра, а после се връщат пеша до къщите си, пише порталът Бьолге гюндем.
„Петранбордингът“ стана тема и на документален филм през 2016 г. с участието на двама професионални сноубордити – Алекс Йодер и Ник Ръсел.

Легендата разказва, че удоволствието от „петранбординга“ е било открито случайно от малко момче, което имало за задача да почисти молитвено милимче на баща си. Момчето открило, че е по-лесно да изтърка милимчето в снега с крака вместо с ръце и така се родил турският вариант на сноуборда, предаван от поколение на поколение. БТА

Ето и видео:

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.