Home»СПОРТ»Почина най-великият щангист за всички времена

Почина най-великият щангист за всички времена

На 50-годишна възраст в болница в Истанбул почина най-великият щангист за всички времена в историята на спорта – Наим Сюлейманоглу. Днес около 15:00 часа местно време (около 14:00 часа българско) почина Наим Сюлейманоглу. Най-великият щангист за всички времена в историята на спорта издъхна в болница „Мемориал“ в Истанбул, съобщава в. „Хюррийет“.

50-годишният Сюлейманоглу бе поставен на лечение от 28 септември в болница „Мемориал“, където на 6 октомври му бе направена чернодробна трансплантация. В същата болница легендата претърпя и спешна мозъчна операция на 11 ноември и бе в интензивното отделение.

Диагнозата на Наим Сюлейманоглу бе чернодробна цироза. Той е живял с нея от години като не е искал тя да става публично достояние. „Не казвайте на никого, не търсете никого. Никаква помощ за мене не искайте, без това изживях живота си. Мога и да почина“, казал Наим Сюлейманоглу пред най-близките си.

Легендарният щангист, известен като Джобният Херкулес, не е споделил за болестта си дори на собствения си син. Но след като нещата се влошават близките му потърсили Халил Мутлу (друга легенда в щангите – б.а.). Запознати със случая споделиха, че Наим Сюлейманоглу от няколко месеца е бил на лечение.

Кой е Наим Сюлейманоглу?

Наим Сюлейманоглу е роден на 23 януари 1967 година в семейство на български турци в село Птичар, Момчилградско. Започва да тренира вдигане на тежести от ранна възраст, като през 1983 година за пръв път подобрява световен рекорд. На следващата година няма възможност да вземе участие в Олимпиадата в Лос Анджелис, тъй като тя е бойкотирана от България и други съюзници на Съветския съюз. По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов.

По време на Световната купа в Мелбърн през 1986 година Шаламанов успява да емигрира в Турция. Той получава турско гражданство и променя името си на Наим Сюлейманоглу. Българското правителство не се опитва да попречи на участието му в Олимпиадата в Сеул през 1988 година и получава парична компенсация от 1 250 000 долара.

Наим Сюлейманоглу печели златни медали на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 година. На Олимпиадата в Сидни през 2000 година прави три неуспешни опита да подобри олимпийския рекорд, след което прекратява състезателната си кариера. Също така е два пъти световен и три пъти европейски шампион за България.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.