Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Преброяването на населението ще е от 22 януари до 15 февруари 2021 г.

Преброяването на населението ще е от 22 януари до 15 февруари 2021 г.

Преброяването на населението и жилищния фонд у нас ще е от 22 януари до 15 февруари 2021 г. Това гласува парламентът, който окончателно прие Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г. .

Досега са проведени 17 преброявания на населението като последното е през 2011 г.

„Предстоящото броене е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване у нас, което се провежда на всеки 10 години“, посочи на брифинт в НС председателят на НСИ Сергей Цветарски, цитиран от БТА.

Референтната дата, към която ще се отнасят събраните по време на броенето данни, е 22 януари 2021г. За втори път преброяването ще е на два етапа като първият (електронен) ще е 22-31 януари. Преброяването по домовете (втори етап) ще бъде от 8.00 часа на 1 февруари до 20.00 часа на 15 февруари.

При преброяването няма да бъде задължително лицата да попълват данни за етническа принадлежност, вероизповедание и здравен статус, според закона.

Във въпросника обаче вероятно ще има графа „не желая да посоча каква етническа/религиозна група съм“, която трябва да бъде отбелязана от тези, които не искат да обявят своята етническа принадлежност и вероизповедание. За това настояха от ВМРО.

„Относно пола, ще се посочва само биологичният“, поясни Цветарски.

Депутатите решиха да бъде приета Програма на преброяването, която да бъде внесена за разглеждане от Министерския съвет в тримесечен срок от обнародването на закона.
Периодът за подготовка и провеждане на преброяването е съобразен с подготовката и провеждането на два изборни процеса през 2021 година – за народни представители и за президент и вицепрезидент, с оглед на ангажиментите на общинските администрации в изборния и преброителния процес.

Органите на преброяването са Националният статистически институт, Централната комисия по преброяването (временен орган с председател председателят на НСИ), териториалните статистически бюра, областните и общинските преброителни комисии.

Лицето, отказало да предостави необходимите по закона данни, ще бъде глобявано със 160 лв.
Ясно се декларира, че ще бъде спазена поверителността на данните, достъпа до информация и разпространението на крайните резултати в съответствие с националното и европейското законодателство.

Очаква се разходите по преброяването да възлязат на 38 262 000 лв. като в тях е включено и разработването на нова електронна платформа за преброяване.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.