Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Премиерът Борисов изрази тревога за Поход на надеждата, който се организира от мигранти в Турция

Премиерът Борисов изрази тревога за Поход на надеждата, който се организира от мигранти в Турция

Ние сме разтревожени от Похода на надеждата, който се организира от лагерите за мигранти в Турция, заяви премиерът Бойко Борисов на форум за сигурността, организиран от МВР и фондация „Ханс Зайдел“ в София. Той посочи, че България не е лесна да бъде премината, но имало над 30 хиляди души, които се организират да тръгнат по Балканския път. Той изрази опасения, че ако мигрантите тръгнат с жени и деца към границите „ще стане голям проблем“.

Министър-председателят коментира, че около България има конфликти, които могат да предизвикат огромно напрежение – Косово и Крим. И посочи, че мигрантите в Турция са вече 4 млн. души.

„България сама срещу толкова сериозни проблеми не може да се справи, трябва да й се помага“, заяви премиерът Борисов. И допълни, че трябва да й се помага, като по думите му няма „никакъв шанс това да приключи, става по-тежко“.

По време на форума вътрешният министър Младен Маринов коментира, че 80 процента са усвоени за укрепване на Гранична полиция от финансирането, осигурено от ЕС. Той посочи още, че миграционната обстановка е спокойна и предвидима, а българските власти контролират ситуацията по границите. Маринов отбеляза, че ЕС трябва да надгради европейското интегрирано управление на външните граници.

Директорът на „Гранична полиция“ Светлан Кичиков съобщи в доклад по време на форума, че на българо-турската граница са регистрирани 5311 опита за нелегално преминаване през 2018 г. , а за тази година опитите са 390. По границата с Гърция е имало около 4600 опита за нелегално преминаване, а през 2019 г. те са 305, като има устойчиво повишаване. На сръбската граница опитите за нелегално преминаване през тази година били 85. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.