Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Премиерът Бойко Борисов и турският министър на търговията Рухсар Пекджан обсъдиха активизирането на двустранното сътрудничество

Премиерът Бойко Борисов и турският министър на търговията Рухсар Пекджан обсъдиха активизирането на двустранното сътрудничество

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на търговията на Турция Рухсар Пекджан обсъдиха възможностите за разширяването на сътрудничеството в двустранните търговски отношения, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Фокус по време на срещата е било развитието и активизирането на търговско-икономическото партньорство между България и Турция. В разговора е било подчертано задълбочаването на отношенията в различни сектори като двустранната търговия, инвестициите и строителството.

Министър-председателят Бойко Борисов и турският министър Рухсар Пекджан са отчели добрата работа по време на съвместните бизнес форуми между България и Турция, както и успешната дейност на Българо-турската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество.

През 2017 г. износът за Турция е в размер на 2,077 млрд. евро, с което се отчита 7.8 на сто дял от общия износ и ръст от 10 на сто. Вносът от Турция е в размер на 1,906 млрд. евро, което е 6.3 на сто от общия внос и ръст от 17.3 на сто. Двустранният стокообмен за периода е в размер на 3,984 млрд. евро. Турция заема 4-то място в българския износ след Германия, Италия и Румъния и 5-то място във вноса след Германия, Русия, Италия и Румъния.

През 2017 г. турските инвестиции в България са в размер на 81.1 млн. евро. Интересът на турските фирми в България е насочен към проекти, свързани с изграждане на транспортната и енергийна инфраструктура на страната ни, а също и към строителството на жилищни, търговски и офис сгради, както и към банковия сектор. Хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост също предлагат широко поле за инвестиции. Съществува потенциал за навлизането на още производители на автомобилни части – сектор, в който Турция има сериозни традиции и дял в световното производство.

През 2017 г. България е посетена от 636 046 турски граждани, с което се отчита ръст от 12.5 на сто и Турция заема 4-то място след Гърция, Румъния и Германия по брой туристи.
Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.