Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Приятелят на Мира Яшар Джо Робинсън тайно напуснал Турция

Приятелят на Мира Яшар Джо Робинсън тайно напуснал Турция

Джо Робинсън, който беше осъден на 7,5 години затвор по обвинение за съпричастност към Отрядите за защита на народа (YPG), която е военизираното крило на кюрдската Партия на демократичното единство в Сирия (PYD) тайно се е върнал в родината си Англия. Това съобщи турската редакция на Би Би Си.

Робинсън, който бе освободен под гаранция, докато течеше процедура по разглеждане на делото му в касационен съд даде интервю за Би Би Си.

Робинсън е потвърдил, че е напуснал Турция без знанието на турските власти, като изтъкнал, че „за него обвинението и присъдата са неприемливи, и че не се смята за виновен“, съобщава още Би Би Си.

25-годишният Робинсън е бивш военен от британската армия. Пред Би Би Си той заявява: „Сметнах сам да намеря решение на този проблем и да си възвърна правата. Това беше трудно решение.“
Британският гражданин Джо Робинсън беше задържан заедно с приятелката си българката Мира Яшяр през 2017 г. в курортния град Дидим, по време на почивка на двойката и майката на Мира. Той бе обвинен в членство в терористична организация, а Мира – в пропаганда на въоръжена терористична организация.

Пред съда Робинсън заяви, че не е участвал в боевете срещу ИДИЛ, а е работил като здравен работник и доброволец.

Робинсън изтъква още, че по време на близо година и половина престой в Турция е срещнал големи трудности, четири месеца е бил в пълна изолация в затвора, и допълва: „В Турция бях осъден за престъпления, които не бях извършил. Нямаше нито едно доказателство, което да потвърди обвиненията и присъдата.“

Британското външно министерство няма изявление по случая със зъвръщането на Джо Робинсън.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.