Home»АНАЛИЗИ»Проектът “Велика Албания“, какво мислят албанците?

Проектът “Велика Албания“, какво мислят албанците?

Възможно ли е да се обединят двете западнобалкански държави Албания и Косово, които са поели по пътя на присъединяването към Европейския съюз? Дискусията около „Велика Албания“ не слиза от дневен ред с изявленията на политиците. В албанските медии се развива темата относно това кой ще бъде лидер на „Велика Албания“. Какво мислят албанците по темата? Този въпрос задава турската секция на „Евронюз“ на албанците в столицата Тирана.

Докато Сърбия предупреждава, че една такава стъпка би довела до „Голяма балканска война“, албанците вярват, че така ще се сбъдне тяхната „историческа мечта“.

Също така се отбелязва, че тези спорове ще приключат в деня, в който страната стане член на ЕС.

Къде се намира „Велика Албания“?

Балканите, които са населявани от хора с различна религиозна, културна и етническа принадлежност, особено след края на Студената война е сред регионите, в които стана най-много разместване на населението. Наред с това хора от един и същ етнос останаха в границите на различни държави.

Три милиона албанци от около общо шест, които населяват Балканите се намират в Албания, а останалите са в Косово, Сърбия, Македония, Черна гора и Гърция. Етническите корени на косовското население също е албанско.

Известно е, че албанците, които живеят извън пределите на получилата своята независимост от Османската империя през 1912 г. Албания играят определяща роля във външната политика на страната, както и в отношенията й с нейните съседи.

Територията, която се нарича „Велика Албания“ и пряко касае шест държави в Западните Балкани обхваща Косово, областта Епир в Гърция, източната част на Черна гора и Прешевската долина, както и македонските области край Албания.

Като първа стъпка от създаването на „Велика Албания“ се предвижда съединяването на Албания и Косово, а след това присъединяването и на останалите области към Албания.

Процесът за присъединяване към ЕС и спорът за „Велика Албания“

Когато стана член на НАТО през 2009 г., Албания официално подаде молба за членство в Европейския съюз.

След изявленията на албанският премиер Еди Рама и президентът на получилата независимостта си от Сърбия през 2008 г. Косово Хашим Тачи, че е възможно всички албанци в региона да се обединят в една държава, споровете за това продължават и до днес.

Тези политики на Рама и Тачи се тълкуват и като „блъф“, за да пришпорят процеса на евроинтеграцията на страните си.

Защото през второто полугодие на 2019 г. се очаква подновяването на преговорния процес на Албания с ЕС, който беше отложен през 2018 г. С присъединяването на страната към ЕС се очаква и споровете по темата да приключат.

Според последното изявление на Брюксел, членството на Албания в ЕС не е на дневен ред преди 2025 г.

82,6 на сто от населението на Алабния са албанци, 0,9 на сто – гърци, 1 процент – други (роми, македонци, черногорци, власи, българи), а 15,5 на сто от хората не посочват етническата си принадлежност. 70 на сто от населението на страната е мюсюлманско, 20 на сто са ортодоксални християни и 10 на сто – католици. „Евронюз“

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.