Home»АНАЛИЗИ»Реставраторката на Желязната църква: Уважението към ценностите е част от реставраторската дейност

Реставраторката на Желязната църква: Уважението към ценностите е част от реставраторската дейност

Качествената реставрация хвърля мост между вековете. Докато занемареният облик на реставрираната сграда се променя, от една страна, а, от друга, се покачва равнището на града и цивилизацията.

Мевлевихането в Галата, катедралният храм „Света София“, църквата „Свети Стефан“ в Истанбул са сред културно историческите обекти, по които е работила турската реставраторка Фикрие Булунмаз, която разказа за тънкостите на реставрирането пред в. „Йени Шафак“.

Фикрие Булунмаз, която отговаряше за реставрацията на православната българска църква „Свети Стефан“ в Истанбул, известна като Желязната църква, положи денонощни усилия в храма, заедно със своя екип.

Първоначалното намерение е било да се реставрира само фасадата и да се смени боята, но след като били свалени покритията, се установило, че носещата система е напълно износена. Проектът е реализиран за седем години, като в хода на изпълнението му е направена пясъкоструйна обработка, механично почистване, заваряване.

Ето какво разказва още за процеса на реставрацията на църквата „Свети Стефан“ Фикрие Булунмаз:

„Интервенцията изискваше, от една страна, да спазваме правилата в реставрирането, а, от друга, да съхраним оригиналния вид на храма. Преди да започнем да реставрираме предадохме иконите в църквата на фондацията, за да не се повредят. След приключването на работата, те сами дойдоха и ги сложиха. Дори застраховахме в нашата фирма лицето, което се занимаваше със съхранението на иконите. Според християнските вярвания на жената е забранено да влиза в апсидата. По време на реставрацията влизах и излизах, но след като работата приключи те приеха обекта, осветиха го и той вече стана религиозен храм и никога повече не съм стъпвала там. Влизах през целия седемгодишен период на работа, но не казах, че пак мога да вляза. Уважението към културните, религиозните и хуманните ценности също е част от реставраторската дейност.“

В момента учи българси език

Фикрие Булунмаз, която е изградила добра комуникация с българите сега учи български език. Тя описва своите впечатления с думите: „За тях (българите – б.р.) е много ценно в една мюсюлманска страна, един човек с мюсюлманско изповедание да реставрира църквата им. Ходих на семинари в четири-пет български града, участвах в телевизионни предавания, бях наградена. Те имат голямо уважение към труда.“

Турската реставраторка посреща в Желязната църква туристи от различни държави. Тя развежда из храма, както любопитните си приятели и политически фигури, така и снимачните екипи, които идват да снимат Желязната църква, както и ученическите групи. Дори когато има удобен повод, тя черпи гостите със специален кекс, който сама е опекла.

В момента Фикрие Булунмаз е заета с реставрацията на Фесхането. Сградата е построена през 1826 г. по времето на султан Махмуд II и ще се превърне в музей, в който ще бъдат експонирани дрехи и облекла от османския период.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.