Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»С военна церемония изпратиха загиналите от разбилия се хеликоптер в Истанбул

С военна церемония изпратиха загиналите от разбилия се хеликоптер в Истанбул

Военна церемония се състоя днес в памет на четиримата войници, загинали вчера при катастрофа на хеликоптер в истанбулския квартал Чекмекьой, съобщи турската частна телевизия НТВ.

На церемонията присъстваха валията на Истанбул Али Йерликая, кметът на града Мевлют Уйсал, командващият Първа армия ген. Муса Авсевер, директорът на полицията в Истанбул Мустафа Чалъшкан, близки на войниците и граждани, предаде БТА.

Ковчезите на загиналите военни бяха покрити с турски знамена. Мюфтията на Истанбул Хасан Камил Йълмаз прочете заупокойна молитва.

След церемонията телата на загиналите поеха към летище Ататюрк, за да бъдат откарани до родните им места.

Военният хеликоптер се разби вчера в квартал Чекмекьой в азиатската част на мегаполиса. В същия район миналия ноември се разби друг боен вертолет, като петима войници загинаха. И в двата случая катастрофираха хеликоптери от типа UH-1, американско производство, посочва НТВ.

Този вид хеликоптери са създадени през 1956 г. и са използвани за първи път във войната във Виетнам. Турските въоръжени сили притежават хеликоптерите UH-1 от 1970 г. и планират да ги извадят от въоръжение до 2020 г. Тези хеликоптери са били използвани от Турция при операцията в Кипър през 1974 г.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.