Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Семейство гюленисти загина при опит да избяга от режима на Ердоган

Семейство гюленисти загина при опит да избяга от режима на Ердоган

След гибелта на турското петчленно семейство Маден във водите на Егейско море в опит да избягат от режима на Ердоган, нова драма се разигра вчера сутринта във водите на река Марица. Учителката Айше Абдулреззак и нейните двама сина, на 3 и 11 години, загинаха в опит да избягат от гоненията на режима на Ердоган. Безследно са изчезнали още петима души, сред които е и бащата на децата Угур Абдурреззак, учител по английски език.

Вчера сутринта надуваема лодка, с която група от 8 души са опитали да преминат река Марица в турската част за път към Гърция, е потънала по неизвестни причини. Жандармерията е открила телата първо на 3-годишният Мюнир и 11-годишният му брат Енес, след което е намерено и безжизненото тяло на майка им учителката по турски език Айше Абдулреззак.

Трима загинаха, петима са безследно изчезнали

Загиналите братя.

През последните няколко години морската граница в Егейско море и речната граница в река Марица между Турция и Гърция се превърна в гробище за много сирийски бежанци. Последните жертви във водната граница между двете съседни държави са т.нар. „гюленисти“. През ноември 2017 година петчленното семейство Маден намери гибелта си във водите на Егейско море в опит да избягат в Гърция. На 13 февруари трагедията в река Марица бе още по-голяма. Надуваемата лодка, на която са били качени общо 8 души (две семейства), се обърнала в реката. Телата на Айше Абдулреззак и нейните двама невръстни сина са открити, а телата на останалите се издирват.

Причината, заради която са поели по несигурния път за семейството са репресиите и гоненията, които се активираха особено след съмнителния опит за преврат на 15 юли 2016 г. Според последна информация бащата Угур Абдулреззак е прекарал 11 месеца в затвора и бил освободен през януари. 39-годишният учител по английски език Угур Абдулреззак и съпругата му 37-годишната Айше Абдулреззак, учителка по турски език, са от онези 30 хиляди учители в Турция, отстранени от работа с декрет. Причина за тяхното отстраняване е, че са набедени за гюленисти.

Бягството като опит за спасение

Безжизнените тела.

Шест месеца след отстраняването му от длъжност полицията организира операция рано сутрин в дома на Угур Абдулреззак и го вкарват в затвора „Кандъра“ в Измит, където прекарва 11 месеца. Освободен е от затвора през януари, но процесът срещу него с обвинение в тероризъм продължава. Предвижда се наказание до 22 години затвор. Всичко преживяно подтиква Угур Абдулреззак, заедно със семейството си да избяга нелегално в чужбина.

След дълъг път пеша в ранните часове на 13 февруари каналджиите ги закарват в близост до река Марица. Заедно с тях се движат и семейството на 30-годишният Фахреттин Доган и 28-годишната Аслъ Доган и техният син 2,5-годишният Ибрахим Селим Доган. Последният в групата е техният приятел Фатих Яшар. Пристигат около 05:00 часа. Групата се качват на надуваемата лодка, която трябва да ги отведе към спасението в Гърция. Но поради неизвестни причини лодката потъва.
Властите продължават да издирват останалите петима от групата.

Вероятността подобни трагедии да се повторят е голяма

Надуваемата лодка.

Въпреки голямата човешка драма, безчувствеността от страна на управляващите, медиите и обществото в Турция към чуждото страдание удвоява мъката. За това че са обявени за гюленисти драмата не намира необходимото съчувствие. Активистът Вели Сачълък изразява възмущението си с думите: „Тригодишни бебета се давят във водите на река. Аракан влиза в дневния ни ред, но Марица – не.“

След трагичния случай правозащитникът Юмер Фарук Гергерлиоглу се обърна със следните думи към управляващите в Турция: „Бойте се от Аллах, засрамете се от неговите раби.“

В социалните медии се въртеше следния въпрос: „Кой е убиецът на невинните хора? Река Марица или онези, които за една нощ ги обявиха за терористи, отнеха им правото на живот в тяхната родина и си запушиха ушите срещу гоненията.“

Вероятността подобни трагични случаи да се повторят е голяма. Привържениците на Движение Гюлен в Турция са обречени на социална смърт. Около 50 хиляди гюленисти са вкарани в турските затвори, а срещу други 120 хиляди души са образувани съдебни производства. Предполага се, че около 10 хиляди гюленисти вече са избягали нелегално от Турция и са поискали политическо убежище в различни европейски страни.

obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.