Home»АНАЛИЗИ»„Синята вълна“ в САЩ не се превърна в цунами

„Синята вълна“ в САЩ не се превърна в цунами

Президентът Доналд Тръмп говори с фрагментирани изречения и накъсани истини.

Той е прелюбодеец, лицемер, политически тромав и склонен да повтаря расистки постове в Туитър. Най-малко може да се каже, че той излезе далеч извън границите на всяка рационална концепция за поведението на президента.

Ето защо политиците смятаха, че изборите в средата на мандата му през 2018 г. ще бъдат референдум. В известен смисъл така и стана – но не толкова за Тръмп или Републиканската партия, колкото за Демократическата партия, която продължава да се бори да сътвори послание за това срещу какво се опълчва.

Да, партията взе Камарата на представителите, но синята вълна не беше цунамито, каквото партийното ръководство се надяваше, че ще е. Това е до голяма степен така, защото Демократическата партия все още търси идентичността си след 2008 г. Тя иска да представлява младите и разнообразни, но ключовите лидерски роли продължават да се държат от старите и белите, подобно на Републиканската партия, която порицава.

През 2010 г. и 2014 г. титулярите в Демократическата партия, които искаха преизбиране, се дистанцираха от политиките на президента Барак Обама, не защото не са съгласни с тях, а защото не бяха популярни.

Говорете каквото искате за лозунга „Да направим Америка отново велика“, но реалността е, че той е ефективен, защото е ясно, проактивно послание. Каква точно беше посланието на Демократическата партия през 2016 г.? През 2018? Какво ще бъде през 2020 г.?

Преди десет години, тогавашният сенатор Обама беше избран за президент поради ясно послание на надежда.

Не ме разбирайте погрешно, приемайки Камарата на представителите като важна стъпка за възраждането на Демократическата партия. Имаше и чисто исторически победи, които също си струва да се споменат, като Рашида Тлаиб и Илхан Омар, които станаха първите жени мюсюлманки, избрани в Конгреса, или Джаред Полис, първият открит гей, избран за губернатор.

Но ако партията иска да набере скорост от средата на мандата през 2018 г., а не просто да тича на място, ръководството й трябва да отдели повече време, за да определи към какво се стреми и по-малко време да отрича какво не е. В края на краищата хората не ядат пържола, защото това не е тофу. Те ядат пържола, защото е пържола.

Си Ен Ен/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.