Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Среща за правата на българските граждани след Брекзит се проведе в българското посолство в Лондон

Среща за правата на българските граждани след Брекзит се проведе в българското посолство в Лондон

В българското посолство в Лондон се проведе информационна среща за българските граждани на територията на Обединеното кралство за техните права след Брекзит и схемата за кандидатстване за „статут на уседналост“. Присъстващите българи получиха уверения от служители на британските ведомства, ангажирани в този процес, че нямат основания за притеснения за съблюдаването на правата им дори и в случай на излизане от Европейския съюз без сделка.

Българското посолство организира този семинар съвместно с министерството за Брекзит и министерството на вътрешните работи. На въпроса дали българите трябва да се притесняват за получаването на така наречения „статут на уседналост“ и да побързат след обявената дата за Брекзит – 29 март 2019 година, заместник-министърът за Брекзит Робин Уокър отговори:

„Тези, които са граждани на ЕС, които са тук легитимно, независимо дали са с техните семейства, дали работят или учат, ще бъдат защитени от сключеното споразумение, а това означава, че ще имат право на „статут на уседналост“. Няма нужда да се бърза. Те ще имат две години след напускането на ЕС да уредят този статут и дори допълнителен гратисен период след „преходния период“.

Служители на двете ведомства имаха възможността да запознаят българските граждани с процедурата и необходимите документи. Те отговориха изчерпателно на многото им зададени въпроси и за напълно конкретни случаи. На срещата присъстваше и българският заместник-министър по труда и соцалната политика Зорница Русинова. На въпроса как гледа българското правителство на цеиля този процес тя отговори:

„Първото нещо, което трябва да кажем е, че интересът на българското правителство е да запази правата на всички хора, които живеят и работят във Великобритания по възможно най-добрия начин за тях и в техен интерес. Преговорният процес беше изключително труден и ние като председател на Еевропейския съвет през първите 6 месеца на тази година водихме част от тези преговори. За нас, като страна-членка, е удовлетворително наистина, че ЕС успя да приеме в неделя споразумението“.

Още подобни семинари се предвиждат и на други места както в Обединеното кралство, така и в България. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.