Home»СПОРТ»Третият турнир на УЕФА – поредното убежище за големите клубове

Третият турнир на УЕФА – поредното убежище за големите клубове

Вероятно сте чули, че УЕФА ще стартира нов турнир от сезон 2021/22. Това трябва да е добра новина, нали? Още футбол, още незабравими европейски вечери. Друг път.

Според оскъдната информация, която засега е дадена, третият европейски футболен турнир трябва да даде повече шанс на отбори от по-слабо представени държави в Европа. А дали наистина е така? Дали не е само заради парите? Прости сметки показват, че повече европейски мачове означава повече мачове по телевизията и съответно повече пари в джоба на шефовете на УЕФА.

Но колко привлекателен всъщност би бил един турнир, в който играят отбори като „Бърнли“, „Макаби Тел Авив“, „Брьондби“ и т.н. Ами ако включим и тимове от Люксембург и Лихтенщайн?
Като оставим настрана това можем да предугадим, че едно подобно състезание всъщност отново е в услуга на големите клубове. След като се дава шанс на тимове, отпаднали от Шампионска лига играят в Лига Европа, съвсем спокойно може да има отбори, които отпадат от Лига Европа и отиват автоматично в новото творение на Европа. Така големите клубове ще бъдат презастраховани от крах и няма да се притесняват, че ще отпаднат рано. Подобен сценарий е възможен и определено ще подкопае идеята за европейско състезание.

Ако в УЕФА наистина искат три турнира, тогава да върнат старата система, която беше много по-справедлива. КЕШ само за шампионите, Купа на УЕФА за отборите от 2-ро до 4-то място и КНК за тимовете, носители на купата на своята страна.

Това, разбира се, няма да стане, защото алчността на някои хора и институции не може да го позволи. Те са хванали здраво футбола в своите лапи и не смятат да го пуснат.

Коментарът е на Майкъл Блек и е публикуван в Sportslens/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.