Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция освободи журналиста Дениз Юджел след среща на Меркел и Йълдъръм

Турция освободи журналиста Дениз Юджел след среща на Меркел и Йълдъръм

Арестуваният в Турция преди една година германско-турски журналист Дениз Юджел бе освободен днес от затвора, предадоха световните агенции, като се позоваха на в. „Велт“, за който работи Юджел.

Германското външно министерство потвърди освобождаването на журналиста, който има германско и турско гражданство, пише БТА.

Дениз Юджел бе арестуван в Турция в средата на февруари 2017 г. по подозрение в разпространяване на пропаганда в полза на терористична организация и подстрекаване към насилие. Той отхвърля обвиненията.

Неговият арест, както и на други германски граждани в Турция, стана причина за влошаване на отношенията между Анкара и Берлин.

Срещу Юджел все още не са повдигнати официални обвинения.

Освобождаването на журналиста Дениз Юджел дойде само ден след като на среща с турския премиер Бинали Йълдъръм германският канцлер Ангела Меркел поиска справедлив процес за него. „Велт“ отбелязва, че самият Йълдъръм е обещал пред германската обществена телевизия, че ще има раздвижване по случая и че се очаква Юджел да бъде освободен, пише dnevnik.bg.

Отношенията между Берлин и Анкара се влошиха рязко заради действията на Турция срещу заподозрените за проваления опит за военен преврат в страната през 2016 г. Критична точка беше достигната миналото лято след задържането на германския активист Петер Щойднер няколко месеца преди федералните избори в Германия.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.