Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Истанбул ще се състои тристранна среща между Турция, Русия и Иран

В Истанбул ще се състои тристранна среща между Турция, Русия и Иран

Тристранна среща на високо равнище на Русия, Турция и Иран за Сирия се очаква да се състои в Истанбул в началото на април, съобщи говорителят на турското външно министерство Хами Аксой, цитиран от информационните агенции.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е съобщил в разговора си по телефона с френския президент Еманюел Макрон, че в началото на април в Истанбул ще се състои тристранна среща между Турция, Русия и Иран, съобщи вчера в. „Хюррийет дейли нюз“.

Говорителят Аксой съобщи също, че Анкара ще каже на представители на американската администрация на срещи на 8 и 9 март, че очаква Вашингтон да направи конкретни стъпки за връщане на оръжията, доставяни за сирийските кюрдски Сили за защита на народа.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заминава на официално посещение в Москва на 12 до 14 март и по-късно, на 19 март – за Вашингтон, където ще се срещне с държавния секретар Рекс Тилърсън.

Освен това Чавушоглу ще се срещне с австрийския си колега Карин Кнайсъл във Виена на 8 март, съобщи в. „Хюррийет дейли нюз“, като се позовава на днешно съобщение на турското външно министерство.

Чавушоглу и Кнайсъл ще обсъдят „двустранните отношения, регионални и международни въпроси“, се посочва в съобщението.

Чавушоглу ще участва в церемония по откриване на културен център на Института „Юнус Емре“ във Виена и ще се срещне с представители на турската общност в страната, се казва в съобщението.

Институтът, създаден през 2009 г. и носещ името на поета от XIII в. Юнус Емре, има досега над 50 културни центрове по света, предлагащи творчески, социални и научни програми, уточнява вестникът. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.