Home»АНАЛИЗИ»В Турция броят на религиозните хора намалява, а на атеистите се увиличава

В Турция броят на религиозните хора намалява, а на атеистите се увиличава

В Турция за последните 10 години броят на религиозните хора е намалял, а процентът на атеистите се е увиличил три пъти. Това става ясно от изследване на социологическа агенция „КОНДА“.

Турската социологическа агенция „КОНДА“ оповести доклада си за промените в обществото през последните десет години. Според доклада, който обхваща периода между 2008 г. и 2018 г., се прави сравнителен анализ на турското общество в различни сфери.

За десет години броят на хората, които са заявили, че са „религиозни“ е спаднал на 51 процента от 55 на сто в началото. Докато броят на хората, които са заявили, че са „вярващи“ е нараснал от 31 на сто на 34 процента, процентът на „мистиците“ е спаднал от 13 на 10 на сто.

Процентът на обявилите се за „атеисти“ е скочил от 1 на 3 на сто, а броят на „невярващите“, който в началото е бил само 1 процент е скочил с още един.

„Забулване“ и „богослужене“

Според данните в графи „богослужене“ и „забулване“, броят на хората, които говеят през месец Рамазан е спаднал от 77 на сто на 65 процента.

Докато покриващите косите си жени по ислямски маниер в графа „забулване“ е нараснал от 52 на сто на 53 процента, при покриващите се с „тюрбан“ се наблюдава спад от 13 на сто на 9 процента.

Огромен спад в броя на хората, четящи вестници

Докато през 2008 г., броят на хората, които четят вестници е бил 61 процента, след десет години той се е свил до незавидните 26 на сто.

От друга страна, броят на онези, които се информират за новините от телевизионните канали е спаднал от 98 на сто на 84 процента, докато използването на социалните мрежи се е увеличило от 38 процента на 71 на сто.

В графата за икономическите показатели прави впечатление, че броят на собствениците на жилища е намалял от 74 процента на 66 на сто, докато живеещите под наем, които по-рано са били 21 на сто сега са 29 процента.

Спад в броя на „щастливите“ турци

Докато през 2008 г. броят на турците, които са попадали в графата „щастливи“ е бил 57 процента, през 2018 г. той се е свил до 52 на сто.

Въпреки увеличаването на средната продължителност на живота, броят на сключващите брак е спаднал от 71 на сто на 65 процента. Източник: Tr724.com

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.