Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Турция „изчезват“ хора?

В Турция „изчезват“ хора?

“Той е не просто безследно изчезнал. Той е отвлечен. От 19 февруари търсим сина си Мустафа Йълмаз навсякъде. Няма служби, към които да не сме се обърнали за помощ, досега все удряме на камък. Само петима депутати се опитаха да ни помогнат. Няма ли вече човечност, няма ли съвест?!“

Невин Йълмаз търси сина си Мустафа от половина година. Момчето потънало “като вдън земя”, обяснява тя и споделя, че не спира да се пита “в какво е обвинен”. Невин Йълмаз е поискала подкрепа както от вътрешното министерство, така и от министерството на правосъдието.

След опита за преврат на 15 юли 2016 г. стотици хиляди хора са уволнени от работа. Сред тях е и Мустафа Йълмаз. През февруари тази година той внезапно изчезва от Анкара заедно с още петима човека – Селим Зейбек, Еркан Имрак, Гьокхан Тюркмен, Ясин Уган, Йозгюр Кая. Роднини на изчезналите лица, политици и граждански организации са категорични, че шестимата са били нарочени от турските органи за сигурност като последователи на движението на Гюлен.

Привържениците на това движение са обвинени в подстрекателство на опита за преврат. Именно затова молбите на семействата им остават без отговор от официалните служби.

Внезапно изчезнали

Семейство Йълмаз са убедени, че Мустафа Йълмаз е отвлечен.

Семействата не са чували нищо за своите близки повече от половин година – до вечерта на 28 юли, когато получават телефонно обаждане от полицията. Роднините на Селим Зейбек, Еркан Имрак, Гьокхан Тюркмен, Ясин Уган, Йозгюр Кая са информирани, че изчезналите се намират в Анкара при службите за борба с тероризма. Къде са били през последните шест месеца обаче не става ясно. Това ще се разбере, когато разпитите приключат и им бъде позволено да се върнат при семействата си.

Фактът, че четирима от изчезналите изведнъж се появиха сякаш от нищото, е изключително странен, смята адвокатът Емир Сейди Кая. „Не се знае как и от кого са били отвлечени. По-важен е въпросът къде са били през цялото това време и на какви разпити са били подложени. Това трябва да бъде изяснено.“

Депутатът от прокюрдската Народна демократична партия Йомер Фарук Гергерлиолу, който се заема със случая, също смята, че има нещо съмнително във внезапната поява на четирима от изчезналите в полицейския участък. Освен това двама от тях все още липсват, това също създава впечатление за “отвличане”, смята Гергерлиолу. Засега все още няма следа от Гьокхан Тюркмен и Мустафа Йълмаз.

„Посетих семействата им, разговарях със свидетели в квартала. Те казват, че идват мъже, които се представят за полицаи и просто ги отвличат. Всичко това става пред очите на роднините“, обяснява Гергерлиолу. Полицията категорично отхвърля тези твърдения.

„Специални подразделения“

Адвокатът Емир Сейди Кая настоява за изсясняване на случаите.

Асоциацията за човешките права, адвокатското дружество на град Анкара и други организации са подали множество заявления до министерството на вътрешните работи през последните шест месеца. Председателят на Асоциацията за човешките права Йозтюрк Тюркдоган разказва следното: „Обърнахме се към Комисията за правата на човека в турския парламент, искахме да накараме министерствата на вътрешните работи и на правосъдието да се задействат. Изчакахме, докато прокуратурата приключи с досиетата. Но случаите останаха неизяснени“.

След разговори с държавни служители и служители на сигурността Тюркдоган също смята, че става дума за отвличане и добавя: „Убедени сме, че тези отвличания се извършват от специални подразделения, които изглежда са недосегаеми!“

„Ни жива, ни мъртва“

Четирима души са в ареста, но къде са останалите двама? Властите не дават отговор. Семействата са притеснени. „Отчаяна съм. Аз съм ни жива, ни мъртва!“ казва Сюмийе Йълмаз, съпругата на Мустафа Йълмаз. „Все по-ясно ми става, че съпругът ми е в ръцете на държавна организация. Очаквам подкрепата на турското правителство и на целия свят, за да издиря съпруга си.“

Правозащитната организация Хюман Райтс Уоч съобщава в свой доклад за множество случаи на “отвличания и систематични изтезания” в Турция, извършени след 15 юли 2016 г. Според тяхна информация, „доказателствата, че хората са били измъчвани в полицейски арести“ са се увеличили.

„Дойче веле“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.