Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Турция не пускат професор да се лекува от рак в чужбина

В Турция не пускат професор да се лекува от рак в чужбина

Турският учен проф. д-р Халюк Саваш е отстранен от длъжност с декрет, издаден по време на извънредно положение, после е хвърлен в затвора, а след доказване на невинността му той е освободен. Халюк Саваш се нуждае от лечение в чужбина, тъй като е болен от рак, но има забрана за напускане на страната. Въпреки че няма правно основание за наложеното му запрещение, задграничният му паспорт не е удължен. Турският учен се състезава с времето, за да се сдобие с възможността за лечение в чужбина, защото в Турция това е невъзможно.

Халюк Саваш, който е професор по психиатрия огласи трудностите, които преживява чрез социалните медии с хаштаг #HalukSavaşaPasaport и беше подкрепен от десетки хиляди души.
Пред турската секция на Евронюз ученият разказа за процеса на заболяването си в затвора и премеждията, сполетели го по-късно.

„Аз няма да се опитам да прекося река Марица, надявам се да не умра в тези води, прекосявайки ги с надуваеми лодки. Тук е моята родина. Аз няма да умра като прекосявам нейните граници, аз ще умра в родината си. Ако не ми се признае правото на лечение в чужбина, казах вече, че ще умра тук и всички ще знаят кой е извършителят на тази жестокост.“, изтъква Халюк Саваш.

Халюк Саваш е сред малцината професори по психиатрия с най-много публикации в Турция. Той е известен и на световната академическа общонст и дори по време на престоя му в затвора са направени стотици прератки към трудовете му.

Халюк Саваш е работил в университета, от който е отстранен в периода 2000-2016 г.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.