Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Всеки четвърти депутат в света е жена

Всеки четвърти депутат в света е жена

Приблизително един от четирима парламентаристи в света е жена, констатира годишният доклад на Интерпарламентарния съюз, публикуван вчера, предаде „Франс прес“.

В документа се анализира какво присъствие имат жените в националните парламенти. Докладът обхваща 50 страни, в които миналата година са били произведени избори.

Според това изследване делът на жените в националните парламенти е нараснал във всички региони на света през 2018 г. В глобален план той е достигнал 24,3 процента миналата година срещу 23,4 процента през 2017 г. За сравнение, този дял беше 18,3 процента през 2008 г. и 11,3 процента през 1995 г., пише БТА.

Като цяло напредъкът в областта остава бавен, констатира съюзът, макар да отчита, че миналата година напредъкът е бил малко по-бърз в сравнение с предишните години.

„Все още сме далеч от равенството на половете на световно ниво“, казва председателката на Интерпарламентарния съюз, мексиканската депутатка Габриела Куевас Барон.

„Насърчаващо е да констатираме, че мерките, препоръчвани от дълги години от Интерпарламентарния съюз, като установяването на ефикасни и добре приложими квоти за жените, започват да дават своите плодове“, допълни тя.

В доклада на Интерпарламентарния съюз се констатира, че изборните квоти за жените обхващат вече всички региони на света, като над 130 страни вече са приели подобни системи. Докладът обаче показва, че политиките на квоти не са еднакво ефикасни в различните страни. „В повечето случаи самият факт на налагане на квоти, без предвиждането на механизми за прилагане или санкции, не е позволил значителен напредък по отношение на представянето на жените в парламента“, констатира Интерпарламентарният съюз.

Анализът на съюза подчертава също, че изборните системи влияят върху представянето на жените. При пропорционалните или смесените системи средният процент на избраните за депутати жени е определено по-висок (26,5 процента), отколкото при мажоритарната система (20 процента).

В регионално отношение двете Америки са начело по дял на жените депутатки (30,6 процента), следвани от Европа (28,5 процента), Субсахарска Африка (23,7 процента), Азия (19,6 процента) и Близкия изток/Северна Африка (18,1 процента).

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.