Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Вселенският патриарх: Ердоган ми е по-мил от Ципрас

Вселенският патриарх: Ердоган ми е по-мил от Ципрас

Турският президент Реджеп Ердоган ми е по-мил, отколкото гръцкия премиер Алексис Ципрас, заяви вселенският патриарх Вартоломей I, цитиран от турския в. “Хюррийет“.

Водачът на източноправославните християни реагира остро на споразумението между правителството в Атина и лидера на автокефалната Еладска църква архиепископ Йероним. В края на миналата седмица двамата обявиха за постигнато споразумение.

Според него свещенослужителите няма да получават заплата от хазната и церемониите по встъпването в длъжност на президенти и министри да бъдат само светски.

Споразумението е част от проекта за реформа в конституцията на Гърция, чиято цел е отделяне на църквата от държавата, пише novini.bg.

„Тази договорка бе сключена без да бъдат питани най-засегнатите хора. Господин Ердоган ме уважава повече от господин Ципрас. Ето защо държавният глава на Турция ми е по-мил, отколкото моят сънародник Ципрас“, заяви Вартоломей I, който е роден като Димитриос Архондонис.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.