Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Журналистът Дениз Юджел: Не знам защо бях освободен, но тази история не свършва тук!

Журналистът Дениз Юджел: Не знам защо бях освободен, но тази история не свършва тук!

След като се върна в Германия, освободеният вчера от турски затвор, германско-турския журналист Дениз Юджел публикува в социалните медии видео клип. Във видеото журналиста на в. „Велт“ показва документ, който му бил връчен при излизане от затвора, където пише: „продължаване на ареста“. Докато беше на територията на Турция, освободеният журналист се въздържаше от изявления за медиите, а щом стъпи на германска територия, моментално разкри истината около неговото освобождаване.

На излизане от затвора Дениз Юджел бе посрещнат от своята съпруга Дилек.

„Днес при излизане от затвора ми бе предоставено решение на Наказателния съд от 13 февруари, където се посочва: „Продължаване на ареста“. Но въпреки това ме пуснаха от затвора. Не знам защо бях пуснат, нито пък защо бях арестуван преди една година. Не е ли много странно? Но в крайна сметка знам, че нито моето арестуване преди една година или по-точно, че бях взет за заложник, нито днес моето освобождаване не корeспондира с правото, правовата държава. Това го знам много ясно. Има много неща за казване по темата, но за сега да се задоволим с това“, посочва Дениз Юджел във видео споделено след като пристига в Германия.

Той благодари на всички, които са му помагали и подкрепяли по време на процеса през последната година. „Аз вече съм свободен, но оставих там моят колега и съкилийник (в затвора) Огуз Услуер, както и приятеля си Ахмет Шък. Оставих там арестуваните хора, които са изпълнявали своите професии или за защото са опозиционно настроени. За това ми е много мъчно, но и тези дни ще отминат. Сигурен съм в това. Тази история не свършва тук! Толкова от мен за сега и до скоро виждане“, допълва Дениз Юджел.

Срещу Юджел все още не са повдигнати официални обвинения.

Преди една година турският президент Реджеп Ердоган обяви публично, че Дениз Юджел не е журналист и го окачестви, като „агент и терорист“. Тогава Ердоган се зарече, че „докато съм на този пост, той няма да бъде освободен“.

obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.