Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»106% увеличение на доставките на газ през „Турски поток”

106% увеличение на доставките на газ през „Турски поток”

Доставките на руски газ за Турция през първото тримесечие на 2021 г. са се увеличили със 106% и възлизат на повече от 7 милиарда кубически метра, заяви Елена Бурмистрова, заместник-председател на управителния съвет на Газпром.

„Както можете да видите, турските доставки са много високи сега, те не намаляват. И се надявам, че ще запазим темпа на растеж [ през тази година]“, каза тя.

Бурмистрова добави, че през 2020 г. газът е бил доставян през „Турски поток“ не само до Турция, но и чрез националните газопреносни системи в Европа до потребители в България, Гърция, Северна Македония и Румъния. Доставките за Сърбия и Босна и Херцеговина започват през януари 2021 година.

Обемът на изпомпания през газопровода „Турски поток“ през 2020 г. възлиза на 13,51 милиарда кубически метра.

„Турски поток“ е експортен газопровод от Русия до Турция през Черно море. Проектният му капацитет е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно. Тръбопроводът е проектиран да доставя газ до Турция и страните от Южна и Югоизточна Европа в транзит през турска територия. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.