Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»185 000 студенти прекрачват университетския праг

185 000 студенти прекрачват университетския праг

„Започваме още една трудна година, през която основен приоритет отново ще бъде да опазим здравето на преподавателите, студентите и служителите в условията на епидемична ситуация. Същевременно да не отстъпваме от главната ни цел – да предлагаме качествено образование и сериозни научни изследвания“. Това заяви ректорът на СУ проф. дфн Анастас Герджиков.

Алма Матер официално откри днес академичната учебна година, тази година безпрецедентно в Университетската ботаническа градина.

185 хил. са студентите, включително и тези във задочна форма на обучение, които започват новата академична година. При специални условия на прием общо 1300 младежи от българските диаспори в чужбина също ще започнат висшето си образование.

Предвид епидемичната обстановка годината ще започне различно в отделните университети. „Висшите училища имат по-голяма свобода да търсят решения за хибридно или смесено обучение, защото студентите са пълнолетни, не е необходимо родител да се ангажира вкъщи“, отбеляза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и подчерта: „Не е важно колко студенти ще присъстват в аудиториите, важното е преподавателите да бъдат взискателни“.

Първият учебен ден, независимо дали в училище или университета, е празник. Това е денят, в който мислим за бъдещето и подхождаме с вяра, надежда и оптимизъм към утрешния ден. Денят, в който вдъхновени от силата на образованието вярваме, че ще живеем в едно по-добро общество. Денят, в който виждаме най-много усмивки и най-много оптимизъм за нашето общо бъдеще“, поздрави министърът всички присъстващи.

На първокурсниците пък пожела да намерят онези преподаватели, които ще им помогнат да станат знаещи, можещи и добри хора.

В края на церемонията бяха връчени студентските книжки на първокурсници, лауреати от национални олимпиади. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.