Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»37 млрд. долара ще похарчи Турция тази година заради земетресенията

37 млрд. долара ще похарчи Турция тази година заради земетресенията

Oбщите разходи на Турция, свързани със земетресенията от 6 февруари, ще достигнат 1 трилион турски лири или около 37 милиарда щатски долара, съобщи вицепрезидентът на страната Джевдет Йълмаз, цитиран от „Хюриет дейли нюз“.

От бюджета на централното правителство ще бъдат похарчени около 762 милиарда турски лири, каза Йълмаз пред репортери по време на посещение в югоизточния окръг Газиантеп през уикенда.

„Освен това ще има и други разходи, като например средства, отпуснати на местните власти, агенцията по заетостта Ишкур (İşkur) и агенцията за социално осигуряване (SGK). Изчислихме, че общите разходи ще бъдат около 1 трилион лири тази година“, каза Йълмаз.

Според първите оценки щетите от земетресението възлизат на 104 милиарда долара, отбеляза още вицепрезидентът.

Февруарските земетресения засегнаха пряко 11 окръга на страната и повече от 14 милиона души, припомни Йълмаз.

По думите му това е било безпрецедентно бедствие, довело до разходи, „твърде големи дори за повечето развити държави“.

Правителството не само строи нови домове, но и инвестира в инфраструктурата в засегнатите от земетресението окръзи, добави Йълмаз.

Двете земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер на 6 февруари отнеха живота на над 50 000 души и оставиха много хора без дом. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.